ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΈφυγε σε ηλικία 65 ετών ο μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Αερόπουλος

Έφυγε σε ηλικία 65 ετών ο μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Αερόπουλος

Έφυγε σε ηλικία 65 ετών ο μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Αερόπουλος (Κυριακή 27 Αυγούστου 2023)

Λίγα λόγια για το μουσικοσυνθέτη, που  είχε σημαντική προσφορά στον πολιτισμό και ιδιαίτερα των Σερρών.

Σπουδαίος μουσικός, συνθέτης, ποιητής, μαέστρος ο Λευτέρης Αερόπουλος διετέλεσε Μουσικός Διευθυντής της Δ.Ε.Π.Κ.Α Σερρών, Διευθυντής της Μικτής Χορωδίας του Ορφέα Σερρών, Διευθυντής παραγωγών του προγράμματος Εγνατία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αμφίπολης (που συνίδρυσε το 1998 με την Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Χάιδω Κουκούλη), μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος πολιτιστικών του Συλλόγου Κρητών N. Σερρών.

Το “Μουσικό Εργαστήρι”, όνειρο ζωής, ιδρύεται το 1985 και γράφει τη δική του ιστορία στην πόλη των Σερρών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής των μουσικών του συνόλων και του «Συνόλου Λόγου Μουσικής».

Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει:
Συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, χορωδιακή μουσική, κύκλους τραγουδιών, μουσική για ντοκιμαντέρ, τηλεόραση. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χορωδιακή επεξεργασία δημοτικών τραγουδιών.

Έγραψε μουσική:
Σε περισσότερα από 20 θεατρικά έργα (Βραβείο μουσικής σύνθεσης θεατρικού έργου 1993) και δίδαξε θεατρικό τραγούδι σε πολλές παραστάσεις των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, Λαμίας, Καβάλας κ.α., Παιδικές Σκηνές, Ερασιτεχνικούς Θιάσους.
Έχει γράψει ποίηση θεάτρου, θεατρικά έργα – μονολόγους (θεατρικές παρτιτούρες όπως τις αποκαλεί) και έχει σκηνοθετήσει τα έργα του. Συνεργάστηκε στενά και συνδέθηκε με βαθιά φιλία με την αείμνηστη δασκάλα-χορογράφο Ντόρα Τσάτσου που κοντά της ουσιαστικά μαθήτευσε την όρχηση στο αρχαίο δράμα. Επίσης καθοριστική υπήρξε η συνεργασία – φιλία με τον μαέστρο Αλέξανδρο Μυράτ και τον σκηνοθέτη & δάσκαλο του θεάτρου Πάνο Παπαϊωάννου.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και θεατρικούς συγγραφείς, παρουσιάζοντας έργα τους:
Μίκης _ Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη ΚΔΑΠ ΜΕΑΜίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Δημήτρης Λάγιος, Βασίλης Τενίδης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ μελοποίησε ποίηση Γιαννη Ρίτσου, Γιώργου Καφταντζή, Φραγκιά Αερόπουλου, Γιάννη Τζανή, Γιώργου Καρτέρη, Μανώλη Παπαδάκη, Βενιζέλου Χριστοφορίδη, Όλγας Καΐκα , Ευαγόρα Παλληκαρίδη κ.α.

Πολλές ήταν οι συνεργασίες του ως συνθέτης και μαέστρος με χορωδίες και συμφωνικές ορχήστρες.

Έργα του ερμήνευσαν :
Η Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η συμφωνική ορχήστρα AMADEUS της Σόφιας, η Συμφωνιέττα Χανίων, η Χορωδία της ΕΡΤ, φωνητικό σύνολο της Χορωδίας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μέλη της Όπερας Θες/νίκης, η Χορωδία Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσ/νίκης, η Χορωδία και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, τα Μουσικά Σύνολα του Μ.Ε.Σ., θεατρικές ομάδες καθώς και διακεκριμένοι σολίστ από το χώρο της μουσικής και του θεάτρου.

Πηγή του άρθρου “Έφυγε σε ηλικία 65 ετών ο μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Αερόπουλος” η ιστοσελίδα ertnews.

Καλό σου ταξίδι.

Πηγή:ertnews.gr
X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα