ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΑγία Παρασκευή Βισαλτίας αναφορά σε θέσεις του οικισμού

Αγία Παρασκευή Βισαλτίας αναφορά σε θέσεις του οικισμού

Αγία Παρασκευή Βισαλτίας, αναφορά σε θέσεις του οικισμού από τον κ. Μπαρτζούδη Γεώργιο

Στο τέλος του άρθρου υπάρχει βίντεο για την Αγία Παρασκευή, τραβηγμένο με drone.

Αναφορά σε θέσεις του οικισμού της Αγίας Παρασκευής – Βισαλτίας – Σερρών του συγγραφέα κ. Μπαρτζούδη.

ΔΡΟΜΟΙ: Ο οικισμός διασχίζεται από έναν κεντρικό δρόμο, τον δημόσιο δρόμο Νιγρίτας-Στρυμονικού-Θεσσαλονίκης. Ασφαλτοστρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όπως και όλοι οι δρόμοι της Επαρχίας Βισαλτίας.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Άρχισε να κτίζεται το 1888 και εγκαινιάστηκε το 1894. Αντικατέστησε την προηγούμενη Εκκλησία που βρίσκονταν στο ίδιο μέρος (εκεί που είναι σήμερα η αίθουσα δεξιώσεων-δωρεά του Αναστασιάδη).

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ: Το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο, στην έξοδο του χωριού προς Σησαμιά, κτίστηκε το 1949 από τον τότε εφημέριο. Αφιερώθηκε στους Αγίους Ταξιάρχες, διότι «έσωσαν» τον παπα-Γιάννη από τους αντάρτες που είχαν μπει στο χωριό στις 13.11.1948. Ένα άλλο παρεκκλήσι, αφιερωμένο στους Αγίους Γεώργιο και Δημήτριο, βρίσκεται επίσης δίπλα στον κεντρικό δρόμο, λίγο πριν την έξοδο του χωριού προς Τερπνή και Νιγρίτα. Είναι εκεί από την εποχή της τουρκοκρατίας. Βρισκόταν σε επαφή με τα τότε τουρκικά μνήματα

ΣΧΟΛΕΙΟ: Στεγάζονταν μέσα στην Εκκλησία, περίπου από το 1850 (και πιο παλιά) μέχρι το 1930, οπότε ανεγέρθηκε το (εγκαταλειμμένο σήμερα ) νέο σχολείο, με 2 αίθουσες αρχικά. Το 1894 το σχολείο είχε 1 δάσκαλο και 25 μαθητές, ενώ το 1902 οι μαθητές μειώθηκαν σε 15, αφού αρκετοί γονείς είχαν αρχίσει να απασχολούν τα παιδιά τους στην καπνοκαλλιέργεια. Το 1947 και 1948 το σχολείο είχε 1 δάσκαλο και 150 παιδιά, φιλοξενώντας και 40 παιδιά από τη Νικόκλεια.

mpartzoudis_panseraikos.gr_μπαρτζουδηςΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Επί τουρκοκρατίας, και αρκετά χρόνια μετά, η εκκλησία ήταν και ο τόπος όπου συνέρχονταν οι κοινοτικές αρχές. Το 1924 ανεγέρθηκε το πρώτο κοινοτικό κατάστημα, σε επαφή με την παλιά πλατεία, στη θέση όπου αργότερα (δεκαετία του 1980) ανεγέρθηκε η σημερινή νέα κοινότητα. Δίπλα στην κοινότητα, και επίσης στην παλιά πλατεία, είχε στηθεί και το Ηρώο του χωριού, που αργότερα (1980) μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση. Στην παλιά πλατεία ήταν και το τζαμί, που καταργήθηκε το 1916 και μετατράπηκε σε σπίτι.

ΓΗΠΕΔΟ: Το σημερινό γήπεδο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οπότε ιδρύθηκε και ο τοπικός αθλητικός σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος». Προηγουμένως χρησιμοποιούνταν ως γήπεδο η «γελαδίστρα», που βρισκόταν στα βορειοανατολικά του οικισμού.

ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ-ΒΡΥΣΕΣ: Το χωριό υδρεύεται από γεωτρήσεις και μια δεξαμενή που βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο «Τζιγκούρα», δίπλα από τον δρόμο προς Τερπνή. Παλιότερα υδρεύονταν από 4 βρύσες, που σήμερα έχουν μείνει μόνο κάποια ίχνη τους. Οι τρεις από αυτές βρίσκονταν προς τη «γελαδίστρα». Η τέταρτη ήταν στην έξοδο του χωριού προς Σησαμιά, λίγο πιο πέρα από το παρεκκλήσι των Ταξιαρχών. Σε επαφή με τη βρύση αυτή, και μέχρι να γίνουν τα έργα του αναδασμού (δεκαετία του 1970) βρισκόταν ένας θαυμάσιος υγρότοπος {κιουτσούκ-τσιαϊρι=μικρολείβαδο}, με ωραιότατη βατραχομουσική κατά τις εσπερινές ώρες.

Ευχαριστούμε τον κ. Μπαρτζούδη Γεώργιο και τους συνεργάτες μας Ser_Osfp kai Ser_Geor για το βίντεο.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα