Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΑσθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει η πιο παρεξηγημένη παροιμία

Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει η πιο παρεξηγημένη παροιμία

Η πιο παρεξηγημένη παροιμία:«Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει»

Για την παροιμία, που ίσως στα δάχτυλα ενός χεριού μετριούνται οι άνθρωποι που ξέρουν τι σημαίνει, θα αναφερθούμε στο παρακάτω άρθρο. Αφορμή έδωσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, αγαπημένος φίλος της Τερπνής, που ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό την παροιμία και διασαφήνισε τη σωστή ερμηνεία αυτής.

Η πιο παρεξηγημένη παροιμία: «Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει» και όχι «Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει».

Με απλούστερα λόγια: “Ο άρρωστος και η έγκυος γυναίκα δεν αμαρτάνουν εάν δεν νηστέψουν”. Σήμερα όμως, οι περισσότεροι παρανοούν την έννοια της παραπάνω ρήσης, είτε από άγνοια της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, είτε από την ανορθόγραφη καταγραφή της λέξης ωδιπόρος (και όχι οδοιπόρος που σημαίνει ταξιδιώτης) , όπως μας λένε οι πατέρες της εκκλησίας.

​Καφέ Ουζερί
"Ο Λεωνίδας"
Νιγρίτα - Σερρών
6977453413 - 2322023744

Έτσι, η ρήση μετατράπηκε σε “ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει” δηλαδή: “Ο άρρωστος και ο ταξιδιώτης δεν έχει αμαρτάνει εάν δεν νηστέψει”. Σύμφωνα με την παραπάνω λανθασμένη γραφή, ανάγνωση ή ερμηνεία, ο κάθε ταξιδιώτης (άσχετα εάν έχει ταξιδέψει με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή αυτοκίνητο) μπορεί να καταλύσει κάθε νηστεία, χωρίς να αμαρτήσει.

Snack Bar - Ψητοπωλείο
 “ο ΤΟΛΗΣ”
Νιγρίτα-Τηλεπαραγγελίες
6989447710 & 2322770770

Βέβαια εάν κάποιος δεν θέλει να νηστέψει, ας φάει, ό,τι θέλει. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι ψάχνουμε και εφευρίσκουμε δικαιολογίες, για να δικαιολογήσουμε την αδυναμία μας σε περιόδους νηστείας.

Αλλά ας εξηγήσουμε τι σημαίνει το σωστό “ωδιπόρος”. Πρόκειται για λέξη σύνθετη από την “ωδι” και “πόρος”. Για τη λέξη “πόρος” λίγο – πολύ ξέρουμε ότι έχει διάφορες σημασίες, όπως στις λέξεις εύπορος, άπορος, οι πόροι του σώματος.
H λέξη όμως “ωδι” προέρχεται από το ρήμα “ωδίνω”, που έχει αρκετές σημασίες (κυριολεκτικά):
Έχω ωδίνες, κοιλοπονώ, αλλά και (μεταφορικά) επιθυμώ πάρα πολύ να φάω, κάτι όπως η εγκυμονούσα, κάνω κάτι να τρέμει, σαν την ετοιμόγεννη γυναίκα.

Κλείνει το άρθρο “Η πιο παρεξηγημένη παροιμία: Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει» με την ενημέρωση ότι υπάρχουν συγγραφείς που επιμένουν στην ευρέως επικρατούσα άποψη.
G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Διαφήμιση

spot_img

Διαφήμιση

spot_img

Διαφήμιση

spot_img

Δημοσκόπηση:

Επόμενος δήμαρχος Βισαλτίας ;

Επόμενος δήμαρχος Σερρών ;

 

- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

6η Αγωνιστική
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, 2023 17:30
5η Αγωνιστική
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 2023 20:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα