ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΓαλακτομπούρεκο Πολίτικο σε ρολά από τον Βασίλη

Γαλακτομπούρεκο Πολίτικο σε ρολά από τον Βασίλη

Γαλακτομπούρεκο Πολίτικο σε ρολά από τον καθηγητή κ. Βασίλη Τσούκα.

Υλικά συνταγής
Για το φύλλο:
·         450 γρ. φύλλο κρούστας (Ή 2 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ των 450 γρ.]
·         200 γρ. φρέσκο βούτυρο ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ άριστης ποιότητας (ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ή ΠΡΟΒΕΙΟ)
Για τη κρέμα:
·         2 1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες (ΤΟ  ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ)
·         1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
·         1/2 κούπα ζάχαρη
·         4 αυγά
·         3 βανίλιες
·         50 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό
·         ξύσμα 1 λεμονιού
Για το σιρόπι:
·      4 1/2 κούπες ζάχαρη
·         3 κούπες νερό
·         1 βανίλια
·         χυμό 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι:Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια και βράζουμε για 7 λ. ακριβώς από το σημείο βρασμού. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώνει.

  2. Για τη κρέμα:Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν – έναν συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.

  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σταδιακά, σαν “βροχή” ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, συνέχεια μέχρι να “δέσει” η κρέμα. Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες το αποσύρουμε από τη φωτιά.

  4. Ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθούν τα υλικά.

  5. Τέλος προσθέτουμε και τη μαρέγκα αυγών σταδιακά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε τη κρέμα στην άκρη να κρυώνει. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μη κάνει “κρούστα” η κρέμα.

  6. Για το τύλιγμα των φύλλων:Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο. Απλώνουμε όλα τα φύλλα σε πάγκο εργασίας και τα κόβουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια – μια τις λωρίδες. Τη διπλώνουμε στη μέση (ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ 2 ΛΩΡΙΔΕΣ –δεν τις διπλώνω) και βουτυρώνουμε ξανά. 

Εγώ το κάνω με 2 φύλλα, δηλαδή βουτυρώνω την μία από τις 3 λωρίδες του φύλλου- ΒΑΖΩ ακόμη μια επάνω λωρίδα φύλλου , την βουτυρώνω ελαφρά και μετά βάζω την κρέμα.. ΟΠΟΤΕ χρησιμοποιώ 2 συσκευασίες φύλλου

  1. Βάζουμε, στην άκρη κάθε λωρίδας (Ή ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΛΩΡΙΔΑ) , 1 κουταλιά της σούπας από τη κρέμα, διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω, βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι, αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.

  2. Για το ψήσιμο:Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα, περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε [αν δεν έμεινε λιώνουμε λίγο ακόμα] και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λ. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς και αφήνουμε για άλλα 30 λ. ώσπου να ροδίσουν καλά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ-ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

  3. Για το σιρόπιασμα:Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά στο καυτό γαλακτομπούρεκο αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.

  4. Αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε.

 Σερβίρεται με παγωτό , γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

Πηγή για Γαλακτομπούρεκο Πολίτικο:  constantinoupoli.com

Υ.Γ.

    Να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή κ. Τσούκα  Βασίλη για την παραχώρηση της υπέροχης συνταγής και τα εκπληκτικής γεύσης γαλακτομπούρεκα που παρασκεύασε και μας πρόσφερε. Δυστυχώς η αξεπέραστη γεύση δεν περιγράφεται, μα δοκιμάζεται. Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από το γευστικότατο γλυκό που παρασκεύασε ο κ. Τσούκας.

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα