ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΓαϊτανάκι - Έθιμο της Αποκριάς

Γαϊτανάκι – Έθιμο της Αποκριάς

Γαϊτανάκι – Έθιμο της Αποκριάς

   Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, είναι και το ξακουστό γαϊτανάκι, ένας χορός ή για την ακρίβεια ένα χορευτικό παιγνίδι, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα και τη διάθεση της αποκριάς.
  Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες τού Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα.
Χώρα πλούσια σε παραδόσεις η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μην πρωτοστατεί στα ήθη και στα έθιμα της περιόδου της Αποκριάς. Τα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας συνδέονται άλλοτε με την ιστορία και τους θρύλους της κάθε περιοχής και άλλοτε πάλι αποτελούν απλώς μια αφορμή διαφυγής από την καθημερινότητα.
      Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς. Ενα υπέροχο «παιχνίδι», που περιλαμβάνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι αναγκαία για μια ξέφρενη διασκέδαση. Χρώματα, κέφι και χιούμορ… πλέκονται μαζί με τις κορδέλες σε έναν χορό αγάπης και συμφιλίωσης με ιδιαίτερους συμβολισμούς.
   Χορεύεται από 12 άτομα και 1 άτομο χρειάζεται να κρατάει το κοντάρι με τις κορδέλες.
     Κάνοντας κλικ στα περισσότερα μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα Video για το πως χορεύεται το παραπάνω έθιμο. Στο βίντεο πλέκουν το γαϊτανάκι τα παιδιά του Πολιτιστικού συλλόγου Τερπνής στις απόκριες του 2011.  κυπελλούχοι ΕΠΣ Σερρών _panseraikos

Καλή Σαρακοστή.

 

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00
4η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 13 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα