Ελαιόψωμο από την κ. Φωτεινή Βλαχοδήμου

71
ελαιόψωμο

Ελαιόψωμο από την κ. Φωτεινή Βλαχοδήμου

Το ελαιόψωμο ή ελιόψωμο συνδυάζει ελιές με ψωμί και είναι μια τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία και πλούσια γεύση που δίνουν οι ελιές.
Παραλλαγή του ελαιόψωμου είναι το τυρόψωμο, ελιοτυρόψωμο κλπ.

Υλικά:
1 κούπα γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 μαγιά (ξερή ή φρέσκια)
1 αυγό
2 κ.σ. γιαούρτι
3-4 κ.σ. λάδι
550gr αλεύρι γοχ, περίπου

​Καφέ Ουζερί
"Ο Λεωνίδας"
Νιγρίτα - Σερρών
6977453413 - 2322023744

Γέμιση:
Μαργαρίνη
Ρίγανη
Ελιές κομμένες

Snack Bar - Ψητοπωλείο
 “ο ΤΟΛΗΣ”
Νιγρίτα-Τηλεπαραγγελίες
6989447710 & 2322770770

foini_vlaxodimou_φωτεινηΕκτέλεση
Ενεργοποιούμε τη μαγιά.
Στο χλιαρό γάλα, διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτοντας τη ζάχαρη και 3-4 κ.σ. αλεύρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να βγάλει μικρές φουσκάλες.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε, αφού βάλουμε λίγο λάδι από πάνω, και αφήνουμε να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο!!!
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την ανοίγουμε με τα χέρια σε παραλληλόγραμμο, απλώνουμε μαλακωμένη σε θερμοκρασία δωματίου, μαργαρίνη, διπλώνουμε στη μέση ξαναβάζουμε μαργαρίνη, διπλώνουμε στη μέση και ξανά ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο.
Ρίχνουμε τη ρίγανη και τις ελιές, και το κάνουμε ρολό, το στριφογυρίζουμε και ενώνουμε τις άκρες, σχηματίζοντας ένα στρογγυλό ψωμάκι. Το βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 30′ να φουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να πάρει χρώμα!!!

Για άλλη μία φορά να ευχαριστήσουμε την κ. Φωτεινή, να σας ενημερώσουμε ότι συνταγές της θα βρείτε ΕΔΩ και πολλές άλλες συνταγές στην κατηγορία “ΣΥΝΤΑΓΕΣ“.

Συντομεύσεις:
1) κ.σ = κουταλιά σούπας
2) κ.γ = κουτάλι γλυκού
3) γοχ = γενικής χρήσης.