ΑρχικήLIFE HOTΕργαλεία των παππούδων μας που δεν υπάρχουν πλέον 1ο Μέρος

Εργαλεία των παππούδων μας που δεν υπάρχουν πλέον 1ο Μέρος

Εργαλεία των παππούδων μας που δεν υπάρχουν πλέον

Ταξίδι στον χρόνο, ένα αφιέρωμα σε εργαλεία που κάποτε ήταν απαραίτητα για την καθημερινότητα του ανθρώπου και σήμερα έχουν αντικατασταθεί και υπάρχουν μόνο σε συλλογές και μουσεία.
27 εργαλεία των παππούδων μας που δεν υπάρχουν πλέον και θα αναφερθούν στα άρθρα που θα ακολουθήσουν.

Πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή που έζησαν ο παππούς και η γιαγιά μας. Όλα τα τότε εργαλεία έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονα.
Τότε σε εκείνα τα χρόνια έπρεπε το κάθε σπίτι, η κάθε οικογένεια να έχει τα δικά της εργαλεία για το σπίτι και τον αγρό. Τα οποία ήταν απαραίτητα για όλες τις καθημερινές ασχολίες.
Ας κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και ας θυμηθούμε κάποια από αυτά τα εργαλεία.
Όσοι τα έχουν προλάβει, είναι βέβαιο ότι θα τα ξαναφέρουν στη μνήμη τους με νοσταλγία.

Στο πρώτο μέρος έχουμε τα σχετικά με το φωτισμό: Λύχνος, Λάμπα πετρελαίου, Λούξ και Φενέρι.

1. Λύχνος.
Ο λύχνος στο λυχνοστάτη. Ο λύχνος αποτελούσε το φωτιστικό καθημερινής χρήσης στο χωριό, ενώ το επισημότερο ήταν η λάμπα πετρελαίου. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες χρήσιμο φωτιστικό ήτανε το φανάρι, ενώ σε ειδικές συνθήκες, χρησιμοποιούσαν πυροφάνι.

2. Λάμπα πετρελαίου.
Ο επίσημος φωτισμός τα χρόνια του 1950-60 γινόταν με τέτοιες λάμπες. Τα δυο ακραία μοντέλα είχαν ειδική προέκταση, από όπου μπορούσε να κρεμιέται στον τοίχο. Η λάμπες αυτής της τεχνολογίας έχουν, όπως και οι σημερινές αντίστοιχες, μια περιστρεφόμενη βίδα, που ανεβοκατεβάζει το φιτίλι, αυξομειώνοντας αντίστοιχα το φωτισμό. Και μιας και εκείνα τα χρόνια, οι πηγές μηχανικού θορύβου ήτανε ανύπαρκτες, ο ρομαντισμός στη σιγαλιά της νύχτας επέτρεπε τις γνωστές μεν, εγκαταλελειμμένες δε, καντάδες. Έλεγε λοιπόν ο ερωτοχτυπημένος νεαρός, περνώντας το βράδυ από το στενό της κοπελιάς του, τη μαντινάδα:
“Ψηλώσετε τη λάμπα σας, να φέγγω να περάσω // γιατί είμαι ξενοχωργιανός , το δρόμο να μη χάσω”.
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα με λουξ και φενέρι. Κάντε κλικ στα περισσότερα.

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα