Snack Bar - Ψητοπωλείο “ο ΤΟΛΗΣ” στη Νιγρίτα. Τηλεπαραγγελίες: What's Up 698 944 7710 & 2322 770 770

Η χελιδόνα στην Τερπνή Σερρών 1-3-2019

Η χελιδόνα στην Τερπνή Σερρών 1-3-2019.
   ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΗ
  ΧΕΛΙΔΟΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ..
 ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ  1η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ

  ΧΙΛΙΔΟΝΑ
   Ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Τερπνής με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου το 2002 ξεκίνησε την αναβίωση του εθίμου της Χελιδόνας. Για 17η χρονιά θα αναβιώσει και φέτος την 1η Μαρτίου σε μια υπέροχη, ηλιόλουστη όπως αναμένεται, ανοιξιάτικη ημέρα, το πανάρχαιο έθιμο της “χελιδόνας”. Σύλλογος και μαθητές θα γυρίσουν σε όλο το χωριό για να τραγουδήσουν με τις λουλουδένιες χελιδόνες και τα στολισμένα καλαθάκια το τραγούδι του ερχομού της Άνοιξης, ώστε να ‘κουστεί απ’ άκρη σ’ άκρη στην Τερπνή το μήνυμα του ερχομού των χελιδονιών και της αναγέννησης της φύσης.

1η του Μάρτη, τέλος του Χειμώνα. Το ελπίζουμε! Περιμένουμε να νοιώσουμε Ανοιξιάτικα.
Μη ξεχάσετε να βάλετε μάρτη στο χέρι σας.
  XΙΛΙΔΟNA
Χιλοδόνα έρχιτι απού τη Μαύρη Θάλασσα
Έκατσι κι λάλησε και πυργουθιμέλιωσε.

Μάρτη Μάρτη μου καλέ κι Φλιβάρι φουβερέ
Που ‘φιρις τα γράμματα γράμματα βασιλικά.

Πρόγραμμα αγώνων ΠΑΟΚ
Super League 1 Σεζόν 2022-23

Σήκου συ νοικοκυρά βάλι τα γαλέτσια σου
Σέβα στο κιλάρι σου να μας δώσεις πέντε αυγά.

Δώσι μας τα πέντε αυγά κράτα συ την κλουσουριά
Να γινά κι να κλουσά κι να σέρνει τα πουλιά.

Μάρτς μας ήρθι καλώς μας ήρθι
Γης μυρίζει τα λουλούδια ανθίζουν
Ήρθι Πασχαλιά μι τα κόκκινα τ’ αυγά.

Τσακνής & Ρόκκος στα Γερακίνεια 2022 (Αποκλειστικό)

Διάρκεια εκδηλώσεων: Δευτέρα 29 Αυγούστου έως Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022. Τόπος διεξαγωγής: Νιγρίτα Βισαλτίας νομού Σερρών. Το πρόγραμμα ΕΔΩ.

  Η χελιδόνα στην Τερπνή Σερρών είναι ένα έθιμο για το οποίο θα σας μεταφέρουμε λίγα στοιχεία.
Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης.
Αποτελέσματα Σαββάτου 10 Νοεμβρίου ΕΠΣΟι μητέρες δένουν ακόμα και σήμερα στα χέρια των παιδιών τους ένα βραχιόλι από πολύχρωμες κλωστές, που το λένε «μάρτη», για να μην τα «μαυρίσει» ο ήλιος. Είναι ένα μαγικό προφύλαγμα για τη νέα εποχική περίοδο. Το περίδεμα αυτό το φορούσαν τα παιδιά ως τη Ανάσταση ή ώσπου να πρωτοδούν χελιδόνι.
Το μήνα αυτό τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια. Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά σίγουρα αυγά και αν είχαν λεφτά. Είναι σημαντικό ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως σε άλλα μέρη της Μακεδονίας, τη Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα» τα ανοιξιάτικα κάλαντα.
Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρταζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα με τα “χελιδονίσματα”. Ο συγγραφέας Αθηναίος (2ος αιώνας μ.Χ.) έχει διασώσει ένα “χελιδόνισμα” που τραγουδούσαν τα παιδιά .
Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, το “ελληνικό” έθιμο της χελιδόνας θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και στην αρχή απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Παρ’ όλα αυτά όμως τα παιδιά συνέχιζαν να τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης και έτσι το έθιμο διατηρήθηκε όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα με το ξύλινο χελιδόνι και το τραγούδι τους.

Snack Bar - Ψητοπωλείο “ο ΤΟΛΗΣ”

Νιγρίτα - Τηλεπαραγγελίες: What's Up 6989447710 & 2322770770     Περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικά Video παρμένα από το http://psterpnis.blogspot.com θα βρείτε  ΕΔΩ1,     ΕΔΩ2 και ΕΔΩ3.

G. Panseraikos

www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός

“Snack Bar ο ΤΟΛΗΣ” στη Νιγρίτα. Τηλεπαραγγελίες: What's Up 698 944 7710 & 2322 770 770.