ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΗ χελιδόνα στην Τερπνή Σερρών

Η χελιδόνα στην Τερπνή Σερρών

Η χελιδόνα στην Τερπνή Σερρών

   ΧΙΛΙΔΟΝΑ
   Ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Τερπνής με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου το 2002 ξεκίνησε την αναβίωση του εθίμου της Χελιδόνας την 1η Μαρτίου, ενός πανάρχαιου εθίμου της “χελιδόνας”. Παιδιά πάντα στην Τερπνή γύριζαν σε όλο το χωριό, για να τραγουδήσουν με τις λουλουδένιες χελιδόνες και τα στολισμένα καλαθάκια το τραγούδι του ερχομού της Άνοιξης, ώστε να ‘κουστεί απ’ άκρη σ’ άκρη στην Τερπνή το μήνυμα του ερχομού των χελιδονιών και της αναγέννησης της φύσης.

1η του Μάρτη, τέλος του Χειμώνα. Το ελπίζουμε! Περιμένουμε να νοιώσουμε Ανοιξιάτικα.
Μη ξεχάσετε να βάλετε μάρτη στο χέρι σας.
 

XΙΛΙΔΟNA
Χιλοδόνα έρχιτι απού τη Μαύρη Θάλασσα
Έκατσι κι λάλησε και πυργουθιμέλιωσε.

Snack Bar - Ψητοπωλείο
 “ο ΤΟΛΗΣ”
Νιγρίτα-Τηλεπαραγγελίες
6989447710 & 2322770770

Μάρτη Μάρτη μου καλέ κι Φλιβάρι φουβερέ
Που ‘φιρις τα γράμματα γράμματα βασιλικά.

Σήκου συ νοικοκυρά βάλι τα γαλέτσια σου
Σέβα στο κιλάρι σου να μας δώσεις πέντε αυγά.

Δώσι μας τα πέντε αυγά κράτα συ την κλουσουριά
Να γινά κι να κλουσά κι να σέρνει τα πουλιά.

​Καφέ Ουζερί
"Ο Λεωνίδας"
Νιγρίτα - Σερρών
6977453413 - 2322023744

Μάρτς μας ήρθι καλώς μας ήρθι
Γης μυρίζει τα λουλούδια ανθίζουν
Ήρθι Πασχαλιά μι τα κόκκινα τ’ αυγά.

  Η χελιδόνα στην Τερπνή Σερρών είναι ένα έθιμο για το οποίο θα σας μεταφέρουμε λίγα στοιχεία.

Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης.
Αποτελέσματα Σαββάτου 10 Νοεμβρίου ΕΠΣΟι μητέρες δένουν ακόμα και σήμερα στα χέρια των παιδιών τους ένα βραχιόλι από πολύχρωμες κλωστές, που το λένε «μάρτη», για να μην τα «μαυρίσει» ο ήλιος. Είναι ένα μαγικό προφύλαγμα για τη νέα εποχική περίοδο. Το περίδεμα αυτό το φορούσαν τα παιδιά ως τη Ανάσταση ή ώσπου να πρωτοδούν χελιδόνι.
Το μήνα αυτό τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια. Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά σίγουρα αυγά και αν είχαν λεφτά. Είναι σημαντικό ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως σε άλλα μέρη της Μακεδονίας, τη Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα» τα ανοιξιάτικα κάλαντα.
Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρταζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα με τα “χελιδονίσματα”. Ο συγγραφέας Αθηναίος (2ος αιώνας μ.Χ.) έχει διασώσει ένα “χελιδόνισμα” που τραγουδούσαν τα παιδιά .
Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, το “ελληνικό” έθιμο της χελιδόνας θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και στην αρχή απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Παρ’ όλα αυτά όμως τα παιδιά συνέχιζαν να τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης και έτσι το έθιμο διατηρήθηκε όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα με το ξύλινο χελιδόνι και το τραγούδι τους.

Σχετικά Video παρμένα από το http://psterpnis.blogspot.com θα βρείτε  ΕΔΩ1,     ΕΔΩ2 και ΕΔΩ3.

 Κλείνοντας το άρθρο “Η χελιδόνα στην Τερπνή Σερρών” να σας θυμίσουμε τον αξέχαστο κυρ Γιώργο Παπαγιώργη που ήταν η ψυχή της αναβίωσης του εθίμου της Χελιδόνας. Για τον εκλιπόντα και για τη βοήθεια που πρόσφερε στα πολιτιστικά δρώμενα της Τερπνής μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

26η Αγωνιστική
Κυριακή 03 Μαρτίου, 2024 19:30
25η Αγωνιστική
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, 2024 20:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα