Καρναβάλι κουδουνοφόρων στο Σοχό

Καρναβάλι κουδουνοφόρων στο Σοχό

Η οργανωτική επιτροπή Καρναβαλιού Σοχού υπό τη αιγίδα του δήμου Λαγκαδά, διοργανώνει από 18 έως 27 Φεβρουαρίου 2023  κάτω από τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών στα δρομάκια και την κεντρική πλατεία του χωριού το Καρναβάλι 2023, διατηρώντας και συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.

Κουδούνια, φωνές, νταούλια και χοροί αναπόσπαστο κομμάτι του καρναβαλιού στο Σοχό.

Κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς, αναβιώνει ένα μοναδικό δρώμενο, με αποκορύφωμα το τελευταίο Σαββατοκύριακο, της Τυρινής και της Καθαρά Δευτέρας.

​Καφέ Ουζερί
"Ο Λεωνίδας"
Νιγρίτα - Σερρών
6977453413 - 2322023744

Το καρναβάλι του Σοχού με τους Κουδουνοφόρους, καταγράφεται ως η πιο αρχέγονη και ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης των ανθρώπων με αμφίεση, μουσική, χορό – βηματισμό και τραγούδι. Όλος ο Σοχός, περίπου 3.000 κάτοικοι, μαζί με τους κατοίκους όλων των γύρω νομών και όχι μόνο, κινούνται στους ρυθμούς της Αποκριάς και του εθίμου.

2η Ανθοκομική Έκθεση
Δήμου Βισαλτίας
Από 5/4/2023 έως 9/4/2023
Περισσότερα ...

Μικροί και μεγάλοι, τριγυρνούν στα δρομάκια του Σοχού, που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Βερτίσκος, ξεσηκώνοντας με τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών που κρέμονται στη μέση τους, ντόπιους και επισκέπτες.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της στολής των Κουδουνοφόρων του Σοχού είναι τα μαύρα δέρματα τράγων που φορούν, τα πέντε κουδούνια (η λεγόμενη ντουζίνα – ένα μεγάλο το μπατάλι και τέσσερα μικρά τα κυπριά) που εξαρτώνται από τους ώμους και τη μέση με το ζωνάρι, η πλεχτή εσάρπα που διπλώνει στον αυχένα, τα κεντητά μανικέτια, που εφαρμόζονται στους βραχίονες και η πλουμιστή μάσκα-προσωπίδα με τα μακριά μουστάκια που καταλήγει σε υψικόρυφη κεφαλοστολή.

Snack Bar - Ψητοπωλείο
 “ο ΤΟΛΗΣ”
Νιγρίτα-Τηλεπαραγγελίες
6989447710 & 2322770770

Απαραίτητα εξαρτήματα είναι η γκλίτσα ή το σπαθί και ένα μπουκάλι ούζο για να κερνούν τους γνωστούς και φίλους, ανταλλάσσοντας ευχές.

Κλείνοντας το άρθρο “Καρναβάλι κουδουνοφόρων στο Σοχό”, ευχόμαστε και φέτος να χαρούμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, όμορφες αποκριάτικες εκδηλώσεις.

G. Panseraikos

www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός