ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΛαογραφικό μουσείο Πολιτιστικού Τερπνής

Λαογραφικό μουσείο Πολιτιστικού Τερπνής

Λαογραφικό μουσείο Πολιτιστικού Τερπνής.
   Η ιδέα του Λαογραφικού Μουσείου στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Τερπνής δημιουργείται το 2004 και ξεκινάει η ενημέρωση των Τερπνιωτών.
  Ο πρώτος που έρχεται σε επαφή με το σύλλογο για αντικείμενα είναι ο κ. Παπαγεωργίου Γεώργιος ώστε τα αντικείμενα που έχει στην προσωπική του συλλογή να παραδοθούν. Εν τω μεταξύ οι δάσκαλοι κ. Πασχάλης και Τασούλα Νούλη φέρνουν τα πρώτα αντικείμενα, που είχαν φυλαγμένα και γίνεται το ξεκίνημα. Η συνέχεια είναι εκπληκτική. 102 αρχικά Τερπνιώτες και πολλοί περισσότεροι αργότερα, φέρνουν αντικείμενα ή φωτογραφικό υλικό στη συλλογή του μουσείου.
 Το 2005 στις 25 Οκτωβρίου γίνονται από το δήμαρχο κ. Βλαδίκα Νικόλαο και τον πρόεδρο της Τερπνής κ. Μπάγκαλα Κων/νο τα εγκαίνια του μουσείου. Στολίδι για την πλατεία της Τερπνής με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγροτικά εργαλεία και φωτογραφικό υλικό.
Καθοριστικά συμβάλει ο Τερπνιώτης επιστήμονας Δρ Σιαμάκης Κων/νος. Μέσα στο μουσείο υπάρχει η επιγραφή γραμμένη από τον καθηγητή κ. Σιαμάκη, όπου συνοπτικά αναφέρεται η ιστορία της Τερπνής από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Από την πρώτη κι όλας ημέρα οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί. Σχολεία, σύλλογοι, οικογένειες, παρέες επισκέπτονται το ισόγειο του Πολιτιστικού συλλόγου για να περιηγηθούν στο χώρο του μουσείου. Οι δε μεγαλύτερες ηλικίες των Τερπνιωτών βλέποντας εκεί την ιστορία του χωριού και κατ’ επέκταση τη δική τους προσωπικά, επισκέπτονται ξανά και ξανά το χώρο με μια λάμψη και ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους.
Λαογραφικό μουσείο Πολιτιστικού ΤερπνήςΤο 2007 γιορτάζοντας τα 30 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, οι ιδρυτές κάνουν μια πρόταση και την αποδέχονται τα μέλη του Δ.Σ του Πολιτιστικού ομόφωνα. Το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Τερπνής να μετονομαστεί σε ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ “ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΡΟΥΤΑΣ“, ώστε έτσι να τιμηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο άνθρωπος που ξεκίνησε την ίδρυση του συλλόγου το 1977 και δεν είναι πια κοντά μας. Σε μια όμορφη τελετή με το Δ.Σ, με τους ιδρυτές, τους προέδρους που πέρασαν από το σύλλογο και όλους τους Τερπνιώτες πραγματοποιείται η μετονομασία στις 13 Μαΐου 2007.
Η επικοινωνία για επίσκεψη στο Μουσείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού με όλα τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου.
Τα Μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Επίσης απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή).
Στο Λαογραφικό μουσείο του Πολιτιστικού τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν πλήθος αντικειμένων και φωτογραφιών παλαιοτέρων χρόνων, να ακούσουν αλλά και να ψάξουν να βρουν μόνα τους πολλές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων στην παλιά Τερπνή, να δουν παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια.
Και το σπουδαιότερο; Μπαίνει ο σπόρος ώστε στα παιδάκια από μικρά να αγαπήσουν τους χώρους των μουσείων, όπου εκεί μπορεί κάποιος να μάθει την ιστορία του τόπου του.
Είναι όμορφο και απαραίτητο τα παιδιά να έχουν μουσειακή αγωγή από την τρυφερή παιδική ηλικία ώστε μεγαλώνοντας να τους γίνει βίωμα το ενδιαφέρον και η αγάπη για την παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους.
Στο πρόγραμμα μουσειακής αγωγής που εφαρμόζεται στον Πολιτιστικό, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν πλήθος αντικειμένων και φωτογραφιών παλαιοτέρων χρόνων, να ακούσουν αλλά και να ψάξουν να βρουν μόνα τους πολλές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων στην παλιά Τερπνή, να δουν παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια. Τα παιδάκια μετά την ξενάγησή τους και τη φιλοξενία στο σύλλογο επιστρέφουν στο Δημοτικό, όπου μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη ζωή των ανθρώπων παλαιότερων εποχών. Εκεί στο δημοτικό θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν ξανά για όλα αυτά που είδαν στο Λαογραφικό Μουσείο, ώστε να βιώσουν στην πράξη το πώς ήταν να ζει κανείς στην παλιά εποχή. Και όλα αυτά στο δικό τους οικείο περιβάλλον του σχολείου, ευχάριστο για τα παιδιά με ειδικά διαλεγμένες γι αυτό το σκοπό δραστηριότητες.

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00
4η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 13 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα