ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΜπακαλιάρος σκορδαλιά για 25η Μαρτίου

Μπακαλιάρος σκορδαλιά για 25η Μαρτίου

Μπακαλιάρος σκορδαλιά για 25η Μαρτίου.

   Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; Συνταγή μπακαλιάρου

  Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης  Μαρτίου ήταν καθαρά ..
οικονομικοί και πρακτικοί. Επειδή η ενδοχώρα δεν μπορούσε να προμηθεύεται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση. Επιπλέον, η φθηνή τιμή του τον έκαναν ιδιαίτερα προσιτό στα κατώτερα στρώματα, γεγονός που ανέβασε στα ύψη τη δημοφιλία του.
 Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη και οικονομική λύση για τους πολυάριθμους πιστούς, που τον έβρισκαν ακόμα και στα πιο μικρά μπακάλικα. Με τον καιρό, η συνήθεια αυτή έγινε έθιμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Πώς μαγειρεύεται
Ο Μπακαλιάρος σκορδαλιά μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους, από στιφάδο μέχρι σούπα και πλακί, ενώ τελευταία κάνει θραύση και σε πιο δημιουργικές παραλλαγές.

ΥΛΙΚΑ

  • Μπακαλιάρος (στο αλάτι)
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • αλεύρι για όλα
  • αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
  • 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 χούφτα καρύδια
  • αλάτι – λευκό πιπέρι
  • 1κ.γ. ξύδι
  • μαϊντανό προαιρετικό

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

  1. Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
  2. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
  3. Τηγανίζουμε στο τεφάλ και με πολύ καυτό λάδι και για λίγο. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε προστατευτικό δίχτυ ή μακριά τα παιδάκια σας.
  4. Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε την σκορδαλιά που καλό είναι να μείνει μία μέρα στο ψυγείο για να δέσει η γεύση της καλύτερα.
  5. Στο multi ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Τα υλικά δε είναι με ακρίβεια…δηλαδή παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη την θέλετε. Θα πρότεινα να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε .
  6. Εγώ κάθε φορά την δοκιμάζω και έχω απλά σημειώσει αυτές τις ποσότητες μόνο και μόνο για να θυμάμαι περίπου τα ποσοστά του κάθε υλικού.

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

3η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 06 Απριλίου, 2024 17:00
2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00 location
Ζωντανά
0 - 0
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα