Υλικά
  • 2 κ. γλυκού μαγιά σε σκόνη ή λίγο προζύμι
  • 1/2 φλυτζανιού ζεστό νερό, γύρω στους (40°)
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (ή 700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 300 γρ ολικής)
  • 1 κ.σούπας αλάτι
  • 2 κ.σούπας λάδι
  • 2 κ.σούπας ζάχαρη
  • λίγο άσπρο σουσάμι
  • και λίγο μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση συνταγής
Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Εάν βάλετε προζύμι, χρειάζεται 8-10 ώρες και είναι καλύτερα να το κάνετε από το προηγούμενο βράδυ.
Κοσκινίστε καλά το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Προσθέστε τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και ελαστική. Χωρίστε τη σε 2 ή 3 μπάλες και αφήστε το να ξεκουραστεί, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Πλάστε τις λαγάνες σας με τον πλάστη, σκεπάστε και περιμένετε και πάλι να διπλασιαστεί ο όγκος τους (δεν χρειάζεται πολλή ώρα).
Κάντε δαχτυλιές πάνω στις λαγάνες και αλείψτε με λίγο νερό και μετά με το σουσάμι (άσπρο και μαύρο).
Ψήστε στους 200° Κελσίου για 15′-20′.
 
Μικρό μυστικό:Δοκιμάστε να προσθέσετε στη λαγάνα δενδρολίβανο ή ελιές!
 
    Πηγή για τη συνταγή: Νόστιμη σπιτική λαγάνα Τερπνής – Σερρών το psterpnis.blogspot.gr