Ο πρόεδρος της δημοκρατίας στη Νιγρίτα

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας στη Νιγρίτα – Ιστορία .

"Ο Λεωνίδας"
Καφέ - Ουζερί - Μεζεδοπωλείο
Νιγρίτα  Τηλέφωνο: 2322 023744

   Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 η Νιγρίτα γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες στις εκδηλώσεις έχει προσκληθεί να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως φαίνεται η προεδρεία της Δημοκρατίας έχει αποδεχτεί την πρόσκληση και έτσι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην παρέλαση της Νιγρίτας, όπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα αναμένεται να εορτασθεί και φέτος η επέτειος.
     Για να θυμηθούμε μερικά ιστορικά γεγονότα να πούμε πως:
Η επέτειος της απελευθέρωσης της Νιγρίτας γιορτάζεται στις 21 Φεβρουαρίου. Έτσι συνηθίσαμε τόσα χρόνια, έτσι μάθαμε. Δεν γνωρίζουμε όμως οι περισσότεροι ότι η πρώτη απελευθέρωση της πόλης της Νιγρίτας από τους Τούρκους έγινε λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 1912 από τον καπετάν Γιαγκλή. Για την ακριβή μέρα της απελευθέρωσης αλλά και για τον τρόπο, υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις.
 Στα πρακτικά της συνεδρίασης της 25ης Μαρτίου 1937 του Κοινοτικού Συμβουλίου της Νιγρίτας, επιλέγεται ως « Τοπική Εθνική Εορτή » η 21η Φεβρουαρίου κάθε έτους, αναφέρεται ότι « ο λαός της πόλεως Νιγρίτης και της Επαρχίας αντάξιος των Ελλήνων προγόνων του μόλις ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας την οποίαν εχάρησεν κατά την 23 Οκτωβρίου του 1912 το υπό τον τιμημένον συμπολίτην μας και ηρωικόν οπλαρχηγό καπετάν Γιαγλή».
Βέβαια, αν δούμε προσεκτικά το εν λόγω σημείο του αυτούσιου πρακτικού, θα δούμε ότι η ημερομηνία είναι διορθωμένη. Να υποθέσουμε ότι τα μέλη του τότε Συμβουλίου εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις για τη μέρα. 22 ή 23 Οκτωβρίου; Ίσως την τελευταία στιγμή να άλλαξε γνώμη η πλειοψηφία και το 22 να έγινε 23! Πιθανόν όμως, να λήφθηκε υπόψη ότι στις 22 που διώχτηκαν οι Τούρκοι, μέχρι να φύγουν, ήταν κάτοχοι της πόλης. Η πρώτη μέρα που η Νιγρίτα ήταν «καθαρή» ήταν η 23η Οκτωβρίου. Άρα, ρόλο παίζει και το κριτήριο της απελευθέρωσης είναι: η μέρα που φεύγουν από τον τόπο ή η μέρα που ξημερώνει δίχως αυτούς στον τόπο;
Αυτή είναι η μαγεία της Ιστορίας: έρευνα των πηγών, σύγκριση των στοιχείων, φαντασία στην ερμηνεία και μεράκι.

Snack Bar - Ψητοπωλείο “ο ΤΟΛΗΣ”

Νιγρίτα - Τηλεπαραγγελίες: What's Up 6989447710 & 2322770770     Περισσότερα ΕΔΩ

G. Panseraikos

www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός