ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΠρόσκοπος στη Βαλκανική Σύρραξη ο κ. Γιαγκλής

Πρόσκοπος στη Βαλκανική Σύρραξη ο κ. Γιαγκλής

Πρόσκοπος στη Βαλκανική Σύρραξη & συνεργασία με Ζέρβα από το βιβλίο του κ. Γ. Μπαρτζούδη “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας

Πρόσκοπος στη Βαλκανική Σύρραξη 73.

Με την έκρηξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (5.10.1912) αποβιβάζονται στον κόλπο της Ιερισσού ομάδες Προσκόπων.
Είναι πρώην Μακεδονομάχοι, που έχουν δώσει τον όρκο του στρατιώτη και φορούν στρατιωτική ενδυμασία (μακεδονική φουστανέλα). Οι διακεκριμένοι Καπετάνιοι του Μακεδονικού Αγώνα, Γιαγκλής και Δούκας-Ζέρβας, τίθενται επικεφαλής σε δύο από τα συγκροτούμενα Σώματα Προσκόπων.

Κύρια αποστολή τους είναι ο έλεγχος των λιμανιών Τσάγεζι και Ελευθερών. Ένα τρίτο Σώμα θα εξασφάλιζε το λιμάνι του Σταυρού. Τα τρία αυτά λιμάνια θα αποτελούσαν για τον Ελληνικό Στόλο μια εναλλακτική λύση 74 , ανάλογα με τις τακτικές συνθήκες. Βέβαια, η απρόσκοπτη χρήση αυτών των λιμανιών προϋπέθετε ότι θα ετίθεντο υπό έλεγχο οι εδαφικές ζώνες που τα περιβάλλουν, δηλαδή οι περιοχές Ιερισσού-Αρναίας, Νιγρίτας και Παγγαίου.

Συνεργασία με τον Ζέρβα.

Με την είδηση της νίκης στο Σαραντάπορο (9.10.1912), τα Σώματα Προσκόπων αρχίζουν την αποστολή τους, «βαθμηδόν διεισδύοντα … αποδιώκοντα … τας εις τα χωρία …μικράς τουρκικάς φρουράς ή δυνάμεις χωροφυλακής και εγκαθιστώντα ελληνικάς τοπικάς αρχάς, της τάξεως εξασφαλιζομένης υπό πολιτοφυλακής».

Τα Σώματα Δούκα-Ζέρβα και Γιαγκλή, φτάνουν μαζί στα Βρασνά, έχοντας ως τελικό προορισμό τις περιοχές Παγγαίου και Νιγρίτας, αντίστοιχα.
Το Σώμα Γιαγκλή θα παραμείνει προσωρινά στα Βρασνά και θα παρεμποδίζει «τας συγκοινωνίας του τουρκικού στρατού μεταξύ της Θεσσαλονίκης, της Νιγρίτας και των Σερρών».

Μπαρτζούδης για τον Ευπατρίδη Δημ. ΑναστασιάδηΤελική αποστολή του είναι η κατάληψη της περιοχής Νιγρίτας, ύστερα όμως από εντολή του Αρχηγού Μαζαράκη και αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η κατάληψη του πορθμείου Αμφίπολης. Την τελευταία ενέργεια αναλαμβάνει ο Ζέρβας, Με αστραπιαία επέλαση προς τα ανατολικά, διέρχεται από το Κρούσοβο (παλιά Κερδύλλια), καταλαμβάνει το Τσάγεζι και το πορθμείο Αμφίπολης και μέχρι την 17 η Οκτωβρίου ελέγχει την περιοχή Αγγίτη-Βιτάστας-Ροδολίβους.

Ο Γιαγκλής ενημερώνεται για τις επιτυχίες του Ζέρβα. Τώρα πλέον, η (τότε) λίμνη Αχινού έχει καταστεί φυσικό οχυρό και εξασφαλίζει το δεξιό του, μέχρι τη Νιγρίτα.

Ταυτόχρονα, έρχονται καλά νέα και για τη γενικότερη κατάσταση:

Επαληθεύονται οι πληροφορίες ότι συμμαχικός βουλγαρικός στρατός κατεβαίνει από τα στενά της Κρέσνας, κατευθυνόμενος προς Σέρρας. Συγχρόνως πραγματοποιείται η από ημερών φημολογούμενη μεταφορά της τουρκικής Μεραρχίας Σερρών, προς ενίσχυση της άμυνας της Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή παραμένει τμήμα της Μεραρχίας Ντεμίρ-Χισάρ, που όμως προβλέπεται ότι θα καθηλωθεί στην έξοδο των στενών του Ρούπελ, αναμένοντας τους Βουλγάρους.

Παραπομπές για Πρόσκοπος στη Βαλκανική Σύρραξη:

73 Γεώργιος Μπαρτζούδης, Η Απελευθέρωση της περιοχής Νιγρίτας και οι συμπλοκές με τους Βουλγάρους, 2015
74 ΓΕΣ-Ελληνικός Στρατός κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, Τόμος Γ-Παράρτημα, Αθήναι 1932, τεκμήριο 29, σ.40.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00
4η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 13 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα