“Snack Bar ο ΤΟΛΗΣ” στη Νιγρίτα. Delivery: What's Up 698 944 7710 & 2322 770 770 Αστική χρέωση

Chinese (Simplified)EnglishFrenchGermanGreekItalianRussian

Τάσκας, ο μεγάλος στόχος του καπετάν Γιαγκλή

Τάσκας, ο μεγάλος στόχος του καπετάν Γιαγκλή

Συνέχεια στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γ. Μπαρτζούδη με το κεφάλαιο που διαπραγματεύεται τον Βούλγαρο ηγέτη Ατανάς Σπάσωφ Δασκάλωφ (Τάσκας).
Τίτλος του βιβλίου “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας”.

Τάσκας, ο μεγάλος στόχος.

Μπαρτζούδης για τον Ευπατρίδη Δημ. ΑναστασιάδηΑπό την Αρναία, και μετά την διαπίστωση ότι δεν είναι εφικτή μια επαφή με τον Κουρμπέση, σε λογικό χρόνο, το Σώμα αναχωρεί, προς την κατεύθυνση που συχνάζει ο Τάσκας, ο μεγάλος στόχος του:
Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό Βούλγαρο ηγέτη:
Το πραγματικό του όνομα είναι Ατανάς Σπάσωφ Δασκάλωφ (Atanas Spasov Daskalov). Οι Βούλγαροι τον ξέρουν ως Τάσκατα Σέρσκι ή Τάσκα Βράνσκι (Taskata Serski or Tashka Vranski) και οι Έλληνες ως Τάσκα.
Γεννημένος το 1880 στη Βράνια, νοτίως του Μελενίκου, εγκαταστάθηκε από μικρός στις Σέρρες. Είναι δάσκαλος, απόφοιτος του Βουλγαρικού Γυμνασίου Σερρών. Μιλά ελληνικά, γαλλικά, τουρκικά, βλάχικα. Έμαθε ακόμα και γύφτικα 29 !

Είναι βέβαια αξιέπαινος γι’ αυτά τα προσόντα του, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Έχει αναλάβει κομιτατζίδικη δράση και έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Ελλήνων της περιοχής Σερρών. Προπαντός, έχει αυτοανακηρυχτεί απηνής διώκτης των «Γραικομάνων»: Έτσι αποκαλούσαν οι Βούλγαροι, υβριστικά, τους σλαβόφωνους οι οποίοι δήλωναν ότι είναι Έλληνες. Παρατίθενται στη συνέχεια δύο μόνο από τις απεχθείς πράξεις του 30 , που είχαν ως θύματα τις οικογένειες του Παπαπασχάλη (καπετάν Ανδρούτσου) και του καπετάν Μητρούση, και σχετίζονται άμεσα με τη δράση του Σώματος Γιαγκλή:

– Το καλοκαίρι του 1905 ο αρχικομιτατζής Σαντάνσκυ οργάνωσε συνέδριο των κομιτατζήδων του σαντζακιού Σερρών. Επαναβεβαιώθηκε τότε ο προ έτους διορισμός του Τάσκα, ως Βοεβόδα στον Καζά Σερρών, μολονότι δεν παραβρέθηκε στο συνέδριο. Έτσι, οι αποφάσεις του συνεδρίου απεστάλησαν στον Τάσκα μέσα σε ένα σάκο, με ειδικό απεσταλμένο. Στις 15.9.1905, μια τσέτα του Τάσκα εισέρχεται στη Σακάφτσια (Λειβαδοχώρι) με στόχο τον Έλληνα ιερέα Παπαπασχάλη. Αυτός όμως, αντιληφθείς εγκαίρως την σχεδιαζόμενη επίθεση σπεύδει στο Όρλιακο (Στρυμονικό) και ειδοποιεί τον τουρκικό στρατό.
Η τσέτα αποδεκατίζεται και ο σάκος πέφτει στα χέρια των Τούρκων:
Έρχονται έτσι στο φως τρομερά βουλγαρικά «μυστικά», όπως ονόματα Βουλγάρων πρακτόρων, η κομιτατζίδικη καταδίκη σε θάνατο του Έλληνα Πρόξενου, του Μητροπολίτη, Ελλήνων προκρίτων κλπ. Ο Τάσκας όμως δίνει την απάντηση που ξέρει. Στέλνει στη Σακάφτσια άλλη τσέτα, η οποία δολοφονεί τους γονείς και τη γυναίκα του Παπαπασχάλη και πυρπολεί το σπίτι του. Έξαλλος ο ιερέας, ζώνεται τα όπλα και σχηματίζει μικρό ένοπλο σώμα, επιζητώντας εκδίκηση. Και τώρα, με την επιχείρηση του Γιαγκλή εναντίον του Τάσκα, ο Καπετάν Ανδρούτσος βρίσκει την πολυπόθητη ευκαιρία, συντασσόμενος με τον Χαλκιδικιώτη καπετάνιο.

– Μια άλλη απεχθής πράξη έχει εκτυλιχτεί στο χωριό Χομόντος εγγύς των Σερρών. 
Εκεί ζούσε ο σλαβόφωνος Έλληνας Μητρούσης Γκογκολάκης. Ήταν ένας χωρικός, πλην όμως ρωμαλέος, ανίκητος πρωτοπαλαιστής, και οικογενειάρχης υποδειγματικός.
Έχαιρε ιδιαίτερης τιμής, όχι μόνο στο χωριό του αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή.
Με επιμονή, ο Τάσκας προσπάθησε να τον προσελκύσει στον βουλγαρισμό, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Γιαγκλής ο “Κλέφτης”

Και τότε προέβη σε μια στυγερή πράξη:
giagklis_panseraikos.gr_Γιαγκλής«Πληροφορηθείς την απουσίαν του Μητρούση εις τους αγρούς, εισορμά την εσπέραν της 1 ης Σεπτεμβρίου του 1906 εις την οικίαν του και σφάζει» τη γυναίκα του και το μικρό παιδί του. «Όταν ο Μητρούσης επέστρεψεν από τους αγρούς» και αντίκρυσε το τρομερό θέαμα «εκτός εαυτού …υπό ραγδαιοτάτην βροχήν και καταιγίδα …τρέχει προς συνάντησιν του … Γιαγκλή εις το ανταρτικόν σώμα του οποίου κατατάσσεται ορκιζόμενος εκδίκησιν».

Αλλά και ένας άλλος καπετάνιος θα βρεθεί στο πλευρό του Γιαγκλή για τη μεγάλη επιχείρηση που σχεδιάζεται. Είναι ο Στέργιος Βλάχμπεης, που μετά τον θάνατο του Χατζηπανταζή (2.9.1906) έχει αναλάβει το ελληνικό σώμα στην περιοχή της Κάτω Τζουμαγιάς (Ηράκλεια), και γνωρίζει από πρώτο χέρι «τα έργα και τις ημέρες» του Τάσκα. Θα έλεγε κανείς ότι και μόνο η επιλογή του στόχου ένωσε όλους τους ντόπιους καπεταναίους του Καζά Σερρών.

Κλείνει το άρθρο “Τάσκας, ο μεγάλος στόχος του καπετάν Γιαγκλή” με την ενημέρωση ότι όλα τα κεφάλαια, περιεχόμενα, του βιβλίου με τα αντίστοιχα Link μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.

“Snack Bar ο ΤΟΛΗΣ” στη Νιγρίτα. Τηλεπαραγγελίες: What's Up 698 944 7710​ & 2322 770 770.

Παραπομπές:
29 (a) Bulgarian Wikipedia (Таската Серски) (b) Mercia MacDermott, The Life of Yané Sandansky, http://www.promacedonia.org/en/mm/index.htm, p.139, 143, 145, 160.
30 (α) Λαούρδας-Εκθέσεις Σακτούρη, σ.43-44 (έκθεση 13) (β) Γ. Χ. Μόδης, Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί, Β’ έκδ. 2007, σ.321, (γ) Πέννας-Ιστορία,, ό.π, σ.270-271 και 242-243.

X. Panseraikos

www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός