ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΆγιο Μανδήλιο Τερπνής 16 Αυγούστου

Άγιο Μανδήλιο Τερπνής 16 Αυγούστου

Άγιο Μανδήλιο Τερπνής 16 Αυγούστου.

   Σήμερα έχουμε πανηγύρι στο χωριό στην Τερπνή: του Αγίου Μανδηλίου. Εκκλησάκι που χτίστηκε εις ανάμνηση της μετακίνησης του πληθυσμού της Τερπνής (τότε Charpista) στα ορεινά στις 16 Αυγούστου του 1916, όταν στον κάμπο του Στρυμόνα χτυπούσαν από τη μια τα πυροβολικά των Γερμανοβουλγάρων και από την άλλη των Συμμάχων της Entente.     

Για πολλά χρόνια στο πανηγύρι διεξάγονταν αγώνες σκοποβολής, ενώ στο άλλο πανηγύρι μας της Ζωοδόχου Πηγής αγώνες πάλης. Ώσπου μια χρονιά στα τέλη του 80 εάν θυμάμαι καλά αποφασίστηκε να γίνει πάλη και στο Άγιο Μανδήλιο: στον ημιτελικό όμως γύρισε η γλώσσα ενός παλαιστή και ίσα που πρόλαβε ένας παρευρισκόμενος εκεί γιατρός να τον σώσει.

Το Άγιο Μανδήλιο (ή το πνεύμα της Entente) είχε μιλήσει: αγώνες πάλης δεν επαναλήφθηκαν, μόνο σκοποβολή….

  Να συμπληρώσουμε στο άρθρο του Τερπνιώτη καθηγητή πανεπιστημίου, πως πριν πολλά χρόνια όταν ο κόσμος στην Τερπνή και σε όλη γενικά τη Βισαλτία ασχολούνταν αποκλειστικά με την καπνοκαλλιέργεια, σχεδόν κανείς δεν πήγαινε στο καπνό, στο χωράφι και όλοι ανέβαιναν στο εκκλησάκι στο Άγιο Μανδήλιο για να το γιορτάσουν. Και μάλιστα πήγαιναν από βραδίς, για να είναι στον εσπερινό. Κοιμόταν εκεί για να είναι στην πρωινή λειτουργία. Ο δρόμος ήταν χωματόδρομος 4 χιλ από το χωριό, και η διαδρομή γινόταν με τα κάρα και τα άλογα.

Οι περισσότεροι κοιμόταν στο εκκλησάκι εις ανάμνηση του γεγονότος που οι Τερπνιώτες ανέβηκαν στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο εκεί στο Άγιο Μανδήλιο.

     Πηγή για το άρθρο “Άγιο Μανδήλιο Τερπνής ” ο Δημήτρης Σταματόπουλος ( professor στο university o Macedonia) και κάνοντας κλικ ΕΔΩ θα δείτε την Τερπνή από ψηλά (Λήψη με drone).

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00
4η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 13 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα