ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΑπεβίωσε η Τερπνιώτισσα Πελαγία Παπαθανασίου

Απεβίωσε η Τερπνιώτισσα Πελαγία Παπαθανασίου

Απεβίωσε η Τερπνιώτισσα Πελαγία Παπαθανασίου-Βαρελά

Την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 απεβίωσε η Τερπνιώτισσα Πελαγία Παπαθανασίου σύζυγος του Τερπνιώτη Βουλευτή της ΕΔΑ Παπαθανασίου Θανάση που πέθανε στις 11 Ιουνίου 2005.

Σας παρουσιάζουμε το βιογραφικό της θανούσης όπως το ανακοίνωσε η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοσίευσε η ιστοσελίδα www.902.gr.

Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ανακοινώνει με θλίψη τον θάνατο της συντρόφισσας Πελαγίας Παπαθανασίου – Βαρελά.
Η συντρόφισσα γεννήθηκε το 1926 στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών. Από τα δεκαεφτά της χρόνια (1943) οργανώθηκε στο ΕΑΜ του χωριού της. Αμέσως μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ (Φλεβάρης 1943), έγινε γραμματέας της Επιτροπής ΕΠΟΝ του χωριού με πέντε μέλη και σημαντικό αριθμό ΕΠΟΝιτών.
Προς το τέλος του 1943 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπής οργάνωσε στην ΕΠΟΝ σχεδόν όλες τις νέες και τους νέους του χωριού της.

Μετά την απελευθέρωση δούλευε, σχεδόν παράνομα, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Συνελήφθη από την Ασφάλεια Νιγρίτας το 1947 και βασανίστηκε απάνθρωπα. Δεν υπέκυψε. Αφέθηκε ελεύθερη και ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Στα τέλη του 1949 επιστρέφει στο χωριό της. Με την ίδρυση της ΕΔΑ έγινε μέλος της και δουλεύει κάτω από τις γραμμές της ως στέλεχος μέχρι τη διάλυσή της από τη χούντα.

Ήταν παντρεμένη με τον Θανάση Παπαθανασίου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτή της ΕΔΑ του Νομού Σερρών. Με το γάμο τους έφεραν στον κόσμο δυο παιδιά. Με τη δικτατορία του 1967, ο άνδρας της συλλαμβάνεται και εξορίζεται και πάλι. Έτσι αναγκάζεται να δουλέψει για να μεγαλώσει τα δυο τους παιδιά.

Με τη μεταπολίτευση δραστηριοποιείται μέσα από διάφορες χρεώσεις του Κόμματος. Μέλος Γραφείου ΚΟΒ, στον Σύλλογο Γυναικών, στην Επιτροπή Ειρήνης και τέλος στο ΔΣ του Παραρτήματος της Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ Καλαμαριάς.

Η Πελαγία Παπαθανασίου αποτελεί παράδειγμα αλύγιστης αγωνίστριας, ταγμένης στα ιδανικά του Κόμματος, για τις νέες γενιές. Σε όλες τις φάσεις της οργανωμένης της ζωής, ανταποκρίθηκε σε ό,τι της ζήτησε το Κόμμα, εξέπεμπε μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής την ανησυχία και το ενδιαφέρον για την πάλη που διεξάγει το Κόμμα μας.

Κλείνει το άρθρο “Απεβίωσε η Τερπνιώτισσα Πελαγία Παπαθανασίου – Βαρελά” με την ενημέρωση ότι η πολιτική της κηδεία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 20/5/2020, στις 12 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00
4η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 13 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα