ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΑχινός Σερρών μέσα από τα μάτια του προέδρου Κεμανιτζόγλου

Αχινός Σερρών μέσα από τα μάτια του προέδρου Κεμανιτζόγλου

Αχινός Σερρών μέσα από τα μάτια του προέδρου Κεμανιτζόγλου

Ο Αχινός είναι πεδινό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με 507 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Βρίσκεται προς τα νότια της πεδιάδας των Σερρών και νότια του ποταμού Στρυμόνα. Απέχει 16,5 χλμ. Α. από τη Νιγρίτα και 33 χλμ. Ν.-ΝΑ. από τις Σέρρες.
Το χωριό πήρε το όνομά του από τη λίμνη Αχινού ή Κερκινίτιδα ή λίμνη των Σερρών, η οποία έχει αποξηρανθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Δημιουργήθηκε στην ίδια με τη σημερινή τοποθεσία από ψαράδες της ευρύτερης περιοχής που αρχικά έκτισαν εκεί τις ψαροκαλύβες τους.
Η επέκταση του άρχισε με την αποξήρανση της λίμνης και τη δημιουργία του εύφορου κάμπου που οι κάτοικοι αποκαλούν Βαλτά.

kemanitzoglou_anstis_Κεμανιτζογλου_Τέστ κορονοϊούΣύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Αχινού που υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Αχινού του Δήμου Βισαλτίας.
Οι κάτοικοι κυρίως ασχολούνται με τα χωράφια και είναι αγρότες.
Πρόεδρος του Αχινού είναι ο Ανέστης Κεμανιτζόγλου.

Στο χωριό υπάρχουν δύο Ιεροί Ναοί.
Ὁ Ἱερός Ναός τῶν Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης ἀνεγέρθηκε τόν 18ο αἰώνα πρός τιμήν τῆς ἱερᾶς εἰκόνας τῶν Ἁγίων Ἰσαποστόλων, πού ἐμφανιζόταν στούς ψαράδες κατοίκους τοῦ χωριοῦ. Εἶναι τρίκλιτη βασιλική πού ἀπολήγει σέ τρεῖς κόγχες στά ἀνατολικά.
Στήν ἐνορία ὑπάρχει καί ὁ παλαιότερος Ἱερός Ναός τοῦ Ἁγίου Νικολάου τοῦ 17ου αἰώνα, στόν ὁποῖο τελοῦνται ἀκολουθίες περιστασιακά. Στήν ἐνορία ἐπίσης ὑπάγονται επίσης και παρεκκλήσια όπως του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτου Ηλιού.
Ἐφημέριος τοῦ Ναοῦ εἶναι ὁ π. Ἠλίας Τζελέπης.

Ο Αχινός έχει έναν πάρα πολύ δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Νεολαίας που ιδρύθηκε το 2007 και στεγάζεται και σε γραφείο. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι ο Γεώργιος Τσιγάρας.

Το Δημοτικό σχολείο Αχινού έχει χρόνια που είναι κλειστό.
Το κοινοτικό δημοτικό κατάστημα στεγάζει και το Ιατρείο που εξυπηρετεί τους κατοίκους.

Γεννήθηκαν στον Αχινό:
Τάσος Καριπίδης Έλληνας μαθηματικός, Βουλευτής και Νομάρχης
Ευγένιος Χαϊτίδης, Έλληνας Βουλευτής
Κατάγονται από τον Αχινό:
Ανδρέας Γιαννιώτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Κλείνει το άρθρο “Αχινός Σερρών μέσα από τα μάτια του προέδρου Κεμανιτζόγλου” με τις ευχαριστίες μας στο Κεμανιτζόγλου Παναγιώτη για το υλικό που μας έδωσε για το άρθρο και το βίντεο.
Χαρά μας να παρουσιάζουμε ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, που ο λόγος τους είναι χωρίς ύβρεις ή κατηγορίες για αντιπάλους τους και είναι ο βασικός παράγοντας που παρουσιάζουμε το βίντεο με τα έργα του νυν προέδρου, Κεμανιτζόγλου Ανέστη.

Υ.Γ
Όταν “κατέβει” το βίντεο από το άρθρο θα το βρείτε ΕΔΩ.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

3η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 06 Απριλίου, 2024 17:00
2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00 location
Ζωντανά
0 - 0
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα