ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΓιαγκλής ο Αετός της Μακεδονίας του κ. Μπαρτζούδη

Γιαγκλής ο Αετός της Μακεδονίας του κ. Μπαρτζούδη

Γιαγκλής ο Αετός της Μακεδονίας του κ. Μπαρτζούδη

Ξεκινώντας το αφιέρωμα στον Καπετάν Γιαγκλή μέσα από την ιστορική ματιά του συγγραφέα κ. Γιώργου Μπαρζούδη και μέσα από το βιβλίο που έγραψε “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας”, θα σας το παρουσιάσουμε σε “συνέχειες” ξεκινώντας από τον πρόλογο του βιβλίου με λίγα λόγια για το Γεώργιο Γιαγκλή (Καπετάν Γιαγκλής) και τη βιογραφία του συγγραφέα.

Το βιβλίο αφιερώνεται “Σε όσους πολέμησαν για την πατρίδα, Χωρίς ιδιοτέλεια”.
Εικόνα του βιβλίου από: Βασίλ. Ν. Πάππα, “Αφανείς Αγιορείτες στον Μακεδονικό Αγώνα”, 2017 (έκδοση ΕΜΣ) σ.10

Πρόλογος

Το πόνημα αυτό έχει ως σκοπό να διαλευκάνει μερικές αμφιλεγόμενες ή και εντελώς άγνωστες πτυχές από τη ζωή και τη δράση του Καπετάν Γιαγκλή.
Πασίγνωστος ο Γιαγκλής στην περιοχή Νιγρίτας, τιμώμενος ως ελευθερωτής και ήρωας, έχει αφήσει μόνο καλές αναμνήσεις. Το ίδιο νομίζω ότι συμβαίνει και στην πρώτη πατρίδα του, την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Έχουν όμως κυκλοφορήσει κατά καιρούς διάφορες άστοχες και ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις για τη δράση του, οι οποίες μερικές φορές έχουν χαρακτήρα συκοφαντιών.
Πολλές από αυτές αναπαράγονται κάθε τόσο, ακόμα και από «έγκριτους» συγγραφείς.

Με την παρούσα εργασία, γίνεται προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη καταγραφή της ζωής και της δράσης του Καπετάνιου με μοναδική βάση τα διαθέσιμα τεκμήρια.
Στα πλαίσια αυτά, έρχονται στο φως και μερικές όχι πολύ γνωστές, αν όχι άγνωστες δραστηριότητές του. Καλύπτονται έτσι αρκετά κενά του βίου και της δράσης του, ώστε στο τέλος να προκύπτει μια σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα του.
Οι θέσεις και απόψεις που εκφράζονται, τεκμηριώνονται με παραπομπές στις πηγές των αναφορών και μαρτυριών. Για οικονομία χώρου, αλλά και για διευκόλυνση των περισσοτέρων αναγνωστών, οι σχετικές υποσημειώσεις, όπου είναι αναγκαίες, ομαδοποιούνται.  Σε ελάχιστες περιπτώσεις, οι υποσημειώσεις περιλαμβάνουν και κάποια σχόλια του συγγραφέα.

Γιώργος Μπαρτζούδης – Σέρρες, 2020

Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας
Ο Γεώργιος Γιαγκλής του Θεοδώρου και της Ασημίνας, γεννήθηκε το 1869 στην Ιερισσό της Χαλκιδικής 1 , όπου μεγάλωσε και ανδρώθηκε. 
Η σωστή γραφή του επωνύμου του είναι «Γιαγλής», με προέλευση από το τουρκικό yagl?=ελαιούχος.

Στο παρόν πόνημα προτιμάται η γραφή «Γιαγκλής» [προφερόμενο Για(ν)γκλής], όπως είναι γνωστός στην περιοχή Νιγρίτας, ενώ συναντάται και η γραφή «Γιαγγλής».
Υπήρξε πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, τόσο στην περιοχή Νιγρίτας όσο και στην Ανατολική Χαλκιδική (Άγιο Όρος, περιοχή Ιερισσού-Αρναίας).

1 Βασίλειος Ν. Πάππας, Ο Χαλκιδικιώτης Μακεδονομάχος Καπετάν Γιαγλής, 2011, σ.171.

Βιογραφία συγγραφέα.
Μπαρτζούδης για τον Ευπατρίδη Δημ. ΑναστασιάδηΌ συγγραφεύς της παρούσης διατριβής γεωπόνος Γεώργιος Μπαρτζούδης γεννήθηκε τό 1941 στό χωριό τών Σερρών Άγία Παρασκευή, σπούδασε στό Δημοτικό Σχολείο του χωριού του, στό έξατάξιο Γυμνάσιο Νιγρίτης, και στη Γεωπονική Σχολή του Άριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1959-1964), και τό 1989 πήρε τό μεταπτυχιακό δίπλωμα (master) Έγγείων Βελτιώσεων από τό Διατμηματικό Γεωπονικης Σχολης – Πολυτεχνείου του Άριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1965-67) ώς ανθυπολοχαγού του πυροβολικού (αργότερα προήχθη και σε ύπολοχαγό) διωρίστηκε στη ΔΕΒ (Διεύθυνσι Έγγείων Βελτιώσεων) Σερρών, όπου κατά τό τελευταίο στάδιο της ύπηρεσίας του ύπήρξε για 17 χρόνια (1989-2005) διευθυντής.

Η βιογραφία το συγγραφέα είναι από τον πρόλογο του Δρ Κωνσταντίνου Σιαμάκη, φιλόλογος, στο βιβλίο του κ. Μπαρτζούδη “Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ (Οκτώβριος 1912 – Φεβρουάριος 1913) που εκδόθηκε το 2015 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Τερπνής.

Κλείνοντας για το συγγραφέα κ. Μπαρτζούδη, ο Δρ Σιαμάκης τον αποκαλεί νέο Θουκιδίδη για την προσφορά του την ιστορία και στον πολιτισμό.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ- Περίληψη (Στην πορεία κάνοντας “κλικ” στους παρακάτω τίτλους θα οδηγείστε στο σχετικό άρθρο).
Πρόλογος
Γιαγκλής ο «Κλέφτης»
Στο Άγιο Όρος και στα κάτεργα
Στην Αθήνα της Εθνικής Έξαρσης
Γιαγκλής ο Μακεδονομάχος  1ο μέρος 
Γιαγκλής ο Μακεδονομάχος  2ο μέρος
Τάσκας, ο μεγάλος στόχος
Η Καταδρομή στο Καρατζιάκιοϊ
Διεθνής σάλος-Ελληνικά παρατράγουδα 1o μέρος
Διεθνής σάλος-Ελληνικά παρατράγουδα 2o μέρος
Διεθνής σάλος-Ελληνικά παρατράγουδα 3o μέρος
Ασχημίες γραφίδων
Υποδοχή Ήρωα-Πανελλήνια Συγκίνηση
Απτόητος στον Μακεδονικό Αγώνα 1ο μέρος
Απτόητος στον Μακεδονικό Αγώνα 2ο μέρος
Μετά τη Νεοτουρκική Επανάσταση
Πρόσκοπος στη Βαλκανική Σύρραξη
Συνεργασία με τον Ζέρβα
Επέλαση προς τη Νιγρίτα 1ο μέρος
Επέλαση προς τη Νιγρίτα 2ο μέρος
Γιαγκλής ο Ελευθερωτής
Το «Κράτος» του Γιαγκλή
Ενδοσυμμαχικές προστριβές ενόψει
Με τον Έπαρχο Νιγρίτας
Με τον Ελληνικό Στρατό 1ο μέρος
Με τον Ελληνικό Στρατό 2ο μέρος

Πρωταγωνιστής στη σύγκρουση 1ο μέρος
Πρωταγωνιστής στη σύγκρουση 2ο μέρος
Στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο
Όταν γκρεμίζονται τα Ινδάλματα 1ο μέρος
Όταν γκρεμίζονται τα Ινδάλματα 2ο μέρος
Περπατώντας η Δόξα…με τη φτώχεια! 1ο μέρος
Περπατώντας η Δόξα…με τη φτώχεια! 2ο μέρος

Εσχάτη Ένδεια
Ο γερο-Αετός στη Φωλιά του
Επίμετρο
Βιβλιογραφία
Όρκος του Καπετάν Γιαγκλή.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα