ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΓιαγκλής ο Ελευθερωτής της Νιγρίτας Οκτώβρ. 1912

Γιαγκλής ο Ελευθερωτής της Νιγρίτας Οκτώβρ. 1912

Γιαγκλής ο Ελευθερωτής της Νιγρίτας τον Οκτώβριο του 1912, από το βιβλίο “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας”

Συγγραφέας του παραπάνω βιβλίου ο κ. Μπαρτζούδης τον οποίο και ευχαριστούμε για την άδεια που μας έδωσε για να το δημοσιεύσουμε.

Παρά το γεγονός ότι το συντεταγμένο σώμα του Γιαγκλή εισήλθε στη Νιγρίτα την 24.10.1912 (όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεση) φαίνεται ότι ο ίδιος μπήκε στη Νιγρίτα από το βράδυ της 23 ης Οκτωβρίου, επικεφαλής ντόπιων προσκόπων (όπως ο Γεροσέλας) που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα μέσα στην πόλη.

Αυτό επέβαλλε η ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων τόσο για την γενικότερη ασφάλεια της πόλης όσο και για την διασφάλιση των δημόσιων αποθηκών τροφίμων και λοιπών εφοδίων, από το «προσφιλές» σε τέτοιες καταστάσεις «πλιάτσικο».

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η από 25.3.1937 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νιγρίτας, σύμφωνα με την οποία «ο λαός της πόλεως Νιγρίτης και της Επαρχίας …ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας την οποίαν εχάρισεν κατά την 23 Οκτωβρίου του 1912 το υπό τον … ηρωικόν Οπλαρχηγόν Γεώργιον Γιαγλήν Σώμα». Το ίδιο πρωί της 24 ης Οκτωβρίου, απόσπασμα του σώματος Γιαγκλή εξορμά με αντικειμενικό σκοπό τις γέφυρες του Στρυμόνα στην Κουμαριά και στο Στρυμονικό, όπου θα εγκαταστήσει ισχυρές φρουρές από Προσκόπους και ντόπιους εθελοντές.

Αποτρέπει έτσι την υπονόμευση των γεφυρών από υπολείμματα της μισοδιαλυμένης τουρκικής Μεραρχίας Ντεμίρ-Χισάρ, τα οποία, μετά από αψιμαχία με τη Μεραρχία Θεοδωρώφ, υποχωρούν προς Θεσσαλονίκη, ακολουθούμενα από βουλγαρικές δυνάμεις.

Ο Γιαγκλής επιτυγχάνει σύνδεση με τη βουλγαρική Μεραρχία ενώ με ειδικό συνεργάτη πληροφορεί, ως «αρχηγός του Ελληνικού», τον Μητροπολίτη Σερρών Απόστολο 80 ότι «κατέσχε τας αποθήκας των γεννημάτων της Τουρκικής Κυβερνήσεως και διώκει [διοικούσε] τον τόπον εξ ονόματος του Βασιλέως των Ελλήνων». Στο μεταξύ, με τα όπλα των παραδοθέντων Τούρκων έχει βελτιώσει τον εξοπλισμό των Προσκόπων του και έχει εξοπλίσει τους πολίτες της Νιγρίτας.

Παραπομπή στο άρθρο “Γιαγκλής ο Ελευθερωτής”

80 Μητροπολίτου Αποστόλου Ημερολόγιον (επιμέλεια Πέτρου Θ. Πέννα), Σερραϊκά Χρονικά, Τόμος 9 ος , Αθήναι 1982-1983.

Κλείνει η ενότητα “Γιαγκλής ο Ελευθερωτής” με την ενημέρωση ότι τις μέχρι και τώρα δημοσιευμένες ενότητες μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ.
Οι φωτογραφία είναι από www.serrelib.gr & www.imsn.gr.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

3η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 06 Απριλίου, 2024 17:00
2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00 location
Ζωντανά
0 - 0
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα