ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΓιώργος Χατζηνάσιος - Νιγριτινός στην καταγωγή

Γιώργος Χατζηνάσιος – Νιγριτινός στην καταγωγή

Γιώργος Χατζηνάσιος – Νιγριτινός στην καταγωγή

   Γιος του Αγάπιου Χατζηνάσιου, που ήταν καθηγητής μουσικής Ωδείων Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρούνταν ένας από τούς καλύτερους σαξοφωνίστες της εποχής του, από τη Νιγρίτα Σερρών Η μητέρα του Άννα ήταν κόρη του δασκάλου Θεμιστοκλή Ζωγράφου από την Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Ο παππούς του, ο Γεώργιος Χατζηνάσιος, σπούδασε στη Σχολή του Γένους, ήταν έμπορος και σε μικρή ηλικία πήγε στους Άγιους Τόπους με τον εύπορο πατέρα του Αθανάσιο ο οποίος βαπτίστηκε, ονομάστηκε (Χατζής–Αθανάσιος) Χατζηνάσιος. Ο δε παππούς από τη μητέρα του ήταν καλλιτέχνης,ζωγράφος – αγιογράφος στο Άγιο Όρος με το παρατζούκλι Ζωγράφος.Ο Γιώργος Χατζηνάσιος μικρός άρχισε μαθήματα πιάνου 6 χρονών στο Μακεδονικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Επαμεινώνδα Φλώρο, ενώ σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια την Ανθούλα Γ. Χυδίρηγλου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φαραντάτο, στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Κρητικό και μετά στο Παρίσι σπούδασε σύνθεση,ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας.

  14 χρονών είναι ήδη ένας εξαιρετικός πιανίστας με ιδιαίτερη κλήση στην Τζαζ, παράλληλα έχει μεγάλη αγάπη για την ελληνική μουσική, όπου εμφανίζεται ως συνθέτης από το 1972 με τον δίσκο: 4 – 5 – 3. Από τότε έγραψε πολλούς δίσκους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, απ’ τους οποίους πάρα πολλοί τιμήθηκαν με χρυσή και πλατινένια διάκριση, από πολλές δισκογραφικές εταιρείες. Έγραψε επίσης μουσική και τραγούδια για τον Κινηματογράφο, για το Θέατρο και την Τηλεόραση. Από τους 45 Δίσκους του οι πιο χαρακτηριστικοί είναι: Η Διαδρομή, Σήμερα, Λεύκωμα, Ενδεκάτη Εντολή, Συναξάρια, Μάθημα Σολφέζ, Επίθεση Αγάπης κ.α. Ως γνήσιος Μακεδόνας που είναι δεν παρέλειψε να κυκλοφορήσει ένα δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας, που τα ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς. Παράλληλα έγραψε υπέροχη μουσική για 38 κινηματογραφικές ταινίες.Το 1980 πήρε 1ο Βραβείο στο Γαλλικό Φεστιβάλ (Rose d’ Or) με το υπέροχο τραγούδι «Όταν γύρω Νυχτώνει». Επίσης πήρε βραβείο στο Φεστιβάλ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κι έχει τιμηθεί από διάφορους συλλόγους για την πολύ μεγάλη του προσφορά στην Ελληνική Μουσική.

  Ευχές του ΠροέδρουΩς Σολίστ Πιάνου έδωσε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο Concert House της Βιέννης, στο Carnegie Hall, στο White House του Λονδίνου, στην Κύπρο, στη Σόφια και αλλού. Το 1985 έγινε η συγγραφή της Όπερας «Ελ Γκρέκο» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου κρητικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, παρουσιάσθηκε σε μορφή Concerto για πιάνο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει μελοποιήσει το Μονόγραμμα του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη καθώς και την Βυζαντινή τριλογία που αναφέρεται στην Άλωση της Πόλης (Κωνσταντινούπολης).

  Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δόθηκε με μεγάλη επιτυχία η παγκόσμια πρεμιέρα του Βυζαντινού του Έργου «Χρονικόν της Αλώσεως»,συμμετείχε η Συμφωνικής Ορχήστρας της Όπερας της Σόφιας, η Χορωδία της Μακεδονίας, πρωταγωνιστής ήταν ο Γρηγόρης Βαλτινός και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

  Αγία Παρασκευή Σερρών_ Ορισμοί διαιτητών Χαλκιδικής Σ-Κ 17 -18/11/2018Η «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» σε μορφή Συμφωνικής Καντάτας με ερμηνευτές τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γρηγόρη Βαλτινό παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής με επιτυχία στα ότια του θριάμβου καθώς και στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Το ίδιο έργο υπό τη διεύθυνση του συνθέτη με τη συμμετοχή 140 μουσικών – χορωδών και solist παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2005 στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά το έτος 2007, στο θεσμό των Παλαιολογίων, παρουσιάστηκε το «Χρονικόν της Αλώσεως» με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ. Ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και ο Γιάννης Χριστόπουλος υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Γιώργου χατζηνάσιου.Είναι μέλος της S.A.C.E.M της Γαλλίας, της P.R.S της Αγγλίας, της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της Α.Ε.Π.Ι και του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε.Τ.

Πηγή για το άρθρο “Γιώργος Χατζηνάσιος – Νιγριτινός στην καταγωγή”  η el.wikipedia.org

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

3η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 06 Απριλίου, 2024 17:00
2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00 location
Ζωντανά
0 - 0
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα