ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΔιεθνής σάλος – Ελληνικά παρατράγουδα (3 από 3)

Διεθνής σάλος – Ελληνικά παρατράγουδα (3 από 3)

Διεθνής σάλος – Ελληνικά παρατράγουδα (3 από 3)

Κλείνει η αναφορά στο “Διεθνής σάλος – Ελληνικά παρατράγουδα” από το βιβλίο του κ. Μπαρτζούδη ο “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας” με το τρίτο μέρος της ενότητας .

Τρίτο μέρος.

Κάπως …επιφυλασσόμαστε για την ως άνω επιφύλαξη του Παπακώστα:
Σε πιστοποιητικό 44 που εξέδωσε σε ύστερο χρόνο (30.6.1930), ως υποστράτηγος πλέον, για τη δράση του Καπετάνιου, ξεχνά εντελώς τον Γιαγκλή του Μακεδονικού Αγώνα και θυμάται μόνο εκείνον των Βαλκανικών Πολέμων.

Αλλά και τότε, από τον πρώτο Βαλκανικό μέχρι την έναρξη του δευτέρου, όταν ο Γιαγκλής απελευθερώνει την Νιγρίτα και είναι κεντρικό πρόσωπο στην περιφρούρησή της, ο Παπακώστας δεν πλησιάζει στην πόλη, μολονότι δρα στην περιοχή νοτίως αυτής. Μήπως δεν ήθελε να θυμάται ότι είχε σηκώσει τα όπλα εναντίον του Καπετάνιου;

Πάντως, η αφήγηση του Μηνόπουλου, επαληθεύεται, σχεδόν πλήρως, από την προαναφερθείσα, από 3.11.1906, επιστολή του Γιαγκλή [ ίδε υποσημ.25 ] προς το Προξενείο Σερρών. Όπως φαίνεται, η επιστολή αυτή συντάχθηκε στο αρχοντικό της Γερογιάννενας, στην Αρναία, όπου το Σώμα επανήλθε αφού εκπλήρωσε «το σκοπό του» (ήτοι μετά την επιχείρηση του Καρατζιάκιοϊ) και έμεινε για μια εβδομάδα.

Προφανώς, ο Καπετάνιος απέβλεπε να εξασφαλίσει για τους άνδρες του κάποιες συνθήκες καθαριότητας, μετά από τη σύντομη παραμονή στο λημέρι «Τρεις Κάμποι» των Στεφανινών.

Τότε, ενόσω ήταν στην Αρναία, θέλησε να έρθει σε επαφή με τον Κουρμπέση. «Είχον σκοπόν μου», λεει στην ως άνω επιστολήν του, «μετά πάροδον 15 ημερών να αποβιβασθώ πάλιν εις το διαμέρισμα Σερρών προς εργασίαν [δηλαδή δράση κατά των κομιταζήδων] και ειδοποίησα και το εκεί Προξενείον.

Αλλά διερχόμενος εντεύθεν και ζητήσας να συνεννοηθώ μετά του σώματος του κυρίου Κουρπέση, ιδού μοι έστειλεν εις απάντησίν μου την εσώκλειστον επιστολήν.

Τώρα δε εγώ [λεει ειρωνικά!] ούτε εις το Άγιον Όρος πηγαίνω ούτε εις το μέρος των Σερρών θα υπάγω αλλά θα κάθομαι εδώ και θα ειδούμεν αυτός θα σκοτώσει εμέ ή εγώ αυτόν.
Δυοίν θάτερον θα γείνει.  Ιδού πού κατήντησαν τα πράγματα κ. Πρόξενε.
Ιδού κατάστασις οπλαρχηγού [του Κουρμπέση] ποιούντος ιδίαν κτήσιν ολόκληρον την Χαλκιδικήν και ουδένα άλλον αφήνοντα να πλησιάση εν αυτή. Στείλατε όσον το δυνατόν ταχυτέρας διαταγάς ίνα προλάβετε λυπηράς σκηνάς».
Συμπερασματικά, επιβεβαιώνονται οι αναφορές ότι ο καπετάν Κουρμπέσης κινήθηκε, ή απείλησε ότι θα κινηθεί, εναντίον του Γιαγκλή.

ΟΛΕΣ οι ενότητες του βιλίου με τα σχετικά Link θα τα βρείτε ΕΔΩ.

Η σύγκρουση πάντως αποφεύχθηκε. Ίσως να επενέβη κατευναστικά το Προξενείο Σερρών. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Γερογιάννη. Ενδεχομένως να στάλθηκε αντίγραφο και στον Γουσιάδη ο οποίος θα μπορούσε να κάνει παρέμβαση στο Προξενείο.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο έπαιξε η νεστόρεια σοφία του Γιαγκλή. mpartzoudis_panseraikos.gr_μπαρτζουδης
Την 4.11.1906, επομένη της σύνταξης της επιστολής, το Σώμα του φιλοξενείται «στο Ιβηρίτικο Κελλί Γενέσιον Τιμίου Προδρόμου» 45 .
Στη συνέχεια θα αφήσει ελεύθερους τους άνδρες του.

Ο ίδιος πάντως θα βρίσκεται στη Χαλκιδική μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ στο μεταξύ έχει φτάσει στην Αθήνα η κοινοποίηση της επιστολής του προς το Προξενείο Σερρών.

Την 10.12.1906 ο Γερογιάννης θα απαντήσει 46 στον Καπετάνιο, πλέκοντάς του ένα ενθουσιώδες εγκώμιο, το οποίο όμως μάλλον δεν θα παραλάβει αφού λίγο μετά (την 14.12.1906) βρίσκεται στην Αθήνα, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Κοντολογίς, ενώ ο Καπετάνιος κατέβαινε (με καΐκι) στην Αθήνα, η επιστολή …ανέβαινε στη Μακεδονία!

Παραπομπές για Διεθνής σάλος – Ελληνικά παρατράγουδα (3 από 3):

44. Πάππας-Καπετάν Γιαγλής, ό.π, σ.222
45. Πάππας-Ιστορικά και Πολιτιστικά, ό.π, σ.209
46. Πάππας-Καπετάν Γιαγκλής, ό.π, σ.345 [ο συγγραφέας, προφανώς εκ παραδρομής, αναφέρει ως
ημερομηνία της επιστολής Γερογιάννη την 10.2.1906]

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

3η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 06 Απριλίου, 2024 17:00
2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00 location
Ζωντανά
0 - 0
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα