ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΕπίσκεψη στην πανέμορφη Όσσα

Επίσκεψη στην πανέμορφη Όσσα

Επίσκεψη στην πανέμορφη Όσσα.

   Χθες επισκεφτήκαμε την πανέμορφη και δροσερή Όσσα Λαγκαδά, ένα παραδοσιακό και γραφικό χωριό, για να συναντήσουμε έναν αγαπημένο φίλο που μας προσκάλεσε και να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού συλλόγου. Επίσκεψη σε ένα τόπο,  με φυσικό, λαογραφικό, αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Βυσσώκα, με τα δίπατα πέτρινα μακεδονικά σπίτια, ξακουστό για τους φημισμένους παπουτσήδες, τσαγκάρηδες, ταμπάκηδες (βυρσοδέψες), εμπόρους μαλλιών . Σίγουρα έναν από τους παλαιότερους και ιστορικότερους οικισμούς της επαρχίας Λαγκαδά, στο νομό Θεσσαλονίκης, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου, σε υψόμετρο 650 μ, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη.

  Η ιστορία της ‘Οσσας ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια, γίνεται όμως ιδιαίτερα γνωστή κατά την ελληνιστική περίοδο, ως πόλη της αρχαίας Βισαλτίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο ενδιαφέρον είχε για εμάς, αυτός ο τόπος, μια και συνδέεται με την ιστορία της αρχαίας Βισαλτίας . Από τη μια μεριά στις πλαγιές του Βερτίσκου η Όσσα, από την άλλη μεριά στους πρόποδες του ίδιου βουνού ο δικός μας τόπος, η Τερπνή Σερρών. Άλλωστε στο βιβλίο “ΤΕΡΠΝΗ” έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής, βρίσκουμε αναφορές από τον Τερπνιώτη συγγραφέα δρ Σιαμάκη Κωνσταντίνο για τις σχέσεις Βισαλτινών και Οσσαίων.

 Ξεναγηθήκαμε από τον φίλο Αλέξανδρο Τζέκη σε κάθε γωνία της πανέμορφης Όσσας, αλλά και την πρόεδρο του συλλόγου Οσσαίων “η Κυράννα” κ. Σοφία  Καραϊωάννου στο υπέροχο παλιό παντοπωλείο, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Συνεχίστηκε η ξενάγηση πρώτα στο τσαγκαράδικο με τη ταμπέλα “Υποδηματοποιείον Βυσσώκα”, έτσι όπως ήταν η παλιά ονομασία της Όσσας, μετά στην Κάτω Αγορά , όπου ο κόσμος παρακολουθούσε ελληνική ταινία σε θερινό σινεμά που δημιούργησε ο σύλλογος, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε και το disko party που τους ξετρέλανε όλους, χορεύοντας με πολύ κέφι σε γνώριμους, νοσταλγικούς  ήχους τραγουδιών, της δεκαετίας του 60, 70 και 80 μέχρι το πρωί, όταν οι τελευταίοι ως είθισται, θα πρέπει να επαναφέρουν την πλατεία στην κανονική της μορφή, για να τη αντικρίσουν έτσι οι πρώτοι πιστοί που θα πάνε την εκκλησία της Αγίας Κυράννας για την πρωινή λειτουργία.

Όλα υπέροχα, πολύ φιλόξενοι οι φίλοι Οσσαίοι. Εντυπωσιαστήκαμε από την αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο τους και όσα κατάφερε ο Σύλλογος να δημιουργήσει και να αναβιώσει, στους δύο πανέμορφους χώρους του Παλιού Παντοπωλείου και του Τσαγκαράδικου. Όπως μας είπε πρόεδρος του συλλόγου κ. Καραϊωάννου, υπάρχουν και πολλά άλλα σχέδια για τον τόπο τους, που θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Όταν έχουν τόσο κόσμο δίπλα στο σύλλογο, όπως ιδίοις όμμασι διαπιστώσαμε χθες, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν με το ίδιο κέφι για προσφορά και δημιουργία και θα κάνουν και άλλα πολλά όμορφα πράγματα.Τους το ευχόμαστε, ήταν μεγάλη μας χαρά που τους γνωρίσαμε.

Όσοι δεν έχετε επισκεφτεί την Όσσα, κάντε το. Αξίζει να πάτε ένα μεσημέρι ή βραδάκι για φαγητό, για ποτό, για καφέ, για μια βόλτα. 

  Παρακάτω θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό για  την Επίσκεψη στην πανέμορφη Όσσα, το οποίο κάποια στιγμή θα “κατέβει” αλλά θα υπάρχει Link όπου θα μπορείτε να τις δείτε.

Όταν “κατέβουν” οι φωτογραφίες θα μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ.

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

3η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 06 Απριλίου, 2024 17:00
2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00 location
Ζωντανά
0 - 0
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα