ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΖύμη για τάρτα-άλλη μία βασική ζύμη

Ζύμη για τάρτα-άλλη μία βασική ζύμη

Ζύμη για τάρτα-άλλη μία βασική ζύμη για φτιάξετε μια υπέροχη τάρτα και να καταπλήξετε οικογένεια και φίλους 

Υλικά
250 γραμμ. αλεύρι μαλακό
150 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε καρέ, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 αυγό 1-2 κ.σ. κρύο γάλα ή κρύο νερό

Εκτέλεση
Πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε τη ζύμη αφήνουμε για λίγη ώρα μία σακούλα γεμάτη με πάγο ώστε να παγώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε λοφάκι. Κάνουμε λακκούβα με τα δάχτυλά μας. Βάζουμε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό. με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύουμε να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω παίρνουμε το αλεύρι μέσα στα υλικά μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτουμε το γάλα και αρχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη. Όλα αυτά γίνονται με γρήγορες κινήσεις. Ανάλογα με τη θερμοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού μπορεί η ζύμη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό. με την παλάμη σπρώχνουμε, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύμη στον πάγκο. Τη μαζεύουμε πίσω και επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές μέχρι να είναι απαλή η υφή της.

Δίνουμε στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄. Όσο περισσότερο παγώσει τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Διατηρείται για 4-5 ημέρες στο ψυγείο ή για 2 μήνες στην κατάψυξη, αρκεί να την ξεπαγώσουμε από την προηγούμενη μέρα στη συντήρηση του ψυγείου.

Άνοιγμα και στρώσιμο της τάρτας
Παγωμένη όπως είναι η ζύμη την ανοίγουμε σε φύλλο με χοντρό πλάστη είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο. με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα. Την καθίζουμε σωστά στις γωνίες και φροντίζουμε να έχει αρκετή ζύμη στα τοιχώματα. με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρούμε τα περισσεύματα.

Τρυπάμε καλά το φύλλο της τάρτας και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄. Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν μπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουμε σε μπάλα. Το ανοίγουμε και το καθίζουμε πάνω στην τάρτα. Γεμίζουμε μέχρι το χείλος της τάρτας με βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.). Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα βαρίδια. Ψήνουμε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά.

NA ΘΥΜΑΣΤΕ:
Τη ζύμη που περίσσεψε από τα τοιχώματα την παγώνουμε, την ανοίγουμε σε φύλλο και με κουπ πατ της δίνουμε σχήματα.
Την ψήνουμε είτε με ζάχαρη είτε με καρυκεύματα και έχουμε μπισκότα γλυκά και αλμυρά.
μπορούμε να διατηρήσουμε την ψημένη τάρτα για 1 μήνα στην κατάψυξη, αρκεί να την τυλίξουμε με μεμβράνη πολύ καλά.
Δεν πετάμε τα βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.) που χρησιμοποιήσαμε. Αφού κρυώσουν τα φυλάμε για επόμενες χρήσεις.
Γίνεται 1 φύλλο για ταρτιέρα 26 ή 28 εκ.

Πηγή για το άρθρο “Ζύμη για τάρτα” και η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα xrysessyntages. Πολλές άλλες συνταγές μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00
4η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 13 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα