ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΜάνος Κατράκης του ποδοσφαίρου το μπακ του Αθηναϊκού

Μάνος Κατράκης του ποδοσφαίρου το μπακ του Αθηναϊκού

Μάνος Κατράκης του ποδοσφαίρου το μπακ του Αθηναϊκού

Μέσα από το άρθρο της ιστοσελίδας insanesoccer (Τρελοποδόσφαιρο) σας παρουσιάζουμε το μεγάλο ηθοποιό Μάνο Κατράκη, σαν ποδοσφαιριστή που οι ανάγκες της εποχής τον ανάγκασαν να το εγκαταλείψει και να ασχοληθεί με την υποκριτική.
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θα πούμε με σιγουριά ότι σίγουρα έχασε το ποδόσφαιρο αλλά κερδίσαμε από την παρακαταθήκη που άφησε στο θέατρο και κινηματογράφο.
Πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε ο Μάνος Κατράκης ήταν ο Κεραυνός Πολυγώνου, που όταν σταμάτησε να υπάρχει μεταπήδησε στον Αθηναϊκό. Η ομάδα του Αθηναϊκού έχει ανέβει μέχρι τη Super League 1.

Περισσότερα στο σχετικό άρθρο του “Τρελοποδόσφαιρο” που αναφέρει:

Την καλλιτεχνική πορεία του κορυφαίου δραματικού ηθοποιού του θεάτρου (κυρίως) και του κινηματογράφου, Μάνου Κατράκη και την ανεκτίμητη προσφορά του στις Τέχνες και τον Πολιτισμό, τα γνωρίζουμε πολύ καλά.

Στο άρθρο αυτό, λοιπόν, θα αναφερθούμε σε μία από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του – συγκεκριμένα, στο ότι υπήρξε ποδοσφαιριστής και μάλιστα αρκετά καλός!

Ο γεννημένος το 1908 στο Καστέλι Κισσάμου Κρήτης Κατράκης, πριν συμπληρώσει τα 10 του χρόνια, μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα. Οι ιστορικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποδόσφαιρο του άρεσε πάρα πολύ. Έτσι, αποφασίζει να ασχοληθεί με αυτό πιο ενεργά και εντάσσεται στην, ανεξάρτητη, ομάδα του Κεραυνού Πολυγώνου!

Ο Μάνος Κατράκης αγωνιζόταν σε θέση σέντερ μπακ και κύριο προσόν του ήταν η μαχητικότητα.

Κατόρθωσε να ξεχωρίσει γρήγορα με τις ικανότητες και τις εμφανίσεις του, αν και οι συνθήκες υπό τις οποίες έπαιζαν ο ίδιος και οι συμπαίκτες του δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές!

«Το γήπεδο του Κεραυνού βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το Πεδίον του Άρεως.
Δηλαδή τι γήπεδο!
Μια αλάνα… Το δικό μας ήταν στρωμένο με ψιλό χαλίκι που, όποιος έπεφτε, του γδέρνε χέρια-πόδια. Σαν ξυράφι έκοβε το άτιμο! Κι μάνα μου κάθε φορά που έβλεπε να γυρίζω σπίτι καταγδαρμένος μου έλεγε: Πάλι κλώτσαγες την μπάλα Μανώλη;», διηγείται ο Κατράκης σε μία από τις, πολλές, συνεντεύξεις του στις οποίες διατράνωσε το πόσο αγαπούσε τη μπάλα.

Λίγο αργότερα, πάντως, άφησε την ομάδα του, η οποία στο μεταξύ είχε πάψει να υπάρχει και μετακινήθηκε στον σαφώς γνωστότερο και δυνατό, τότε, Αθηναϊκό, με τη φανέλα του οποίου αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας τις σεζόν 1924/25 (τρίτη θέση) και 1925/26 (έκτη θέση), καταφέρνοντας να διακριθεί σε αρκετούς αγώνες.

Δεν έμελλε, ωστόσο, να ασχοληθεί για πολύ ακόμα με τον βασιλιά των σπορ. Εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να βρει εργασία αλλά και να γίνει προστάτης οικογένειας, καθώς ο, έμπορος στο επάγγελμα, πατέρας του, Χαράλαμπος, έλειπε συνέχεια ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός του, Γιάννης, είχε ήδη ξενιτευτεί στην Αμερική.
Δεν άργησε, πάντως, να βρει τον αληθινό του προορισμό ζωής.
Εν έτει 1927 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο θέατρο, με το μπρίο και τη δυναμικότητά του να ενθουσιάζουν τον σκηνοθέτη Κώστα Λελούδα.
Έναν χρόνο μετά, το 1928, έπαιξε στην πρώτη ελληνική βουβή ταινία «Το λάβαρο του ’21». Τα υπόλοιπα, όπως λέμε, είναι ιστορία!

Πηγή για τις αρχειακές φωτογραφίες το blogspot “100xronia-athinaikos”.
X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00
4η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 13 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα