ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΠρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο Γιαγκλής Μέρος2ο

Πρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο Γιαγκλής Μέρος2ο

Πρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο καπετάν Γιαγκλής (Μέρος 2ο)

Συνέχεια με το δεύτερο μέρος της ενότητας “Πρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο καπετάν Γιαγκλής” από το βιβλίο “Γιαγκλής ο Αετός της Μακεδονίας” του κ. Γεώργιου Μπαρτζούδη.
Στο τέλος του άρθρου υπάρχει σύνδεσμος για το πρώτο μέρος.

Προφανώς, η ως άνω αφήγηση αφορά τη δράση Προσκόπων του πρώην Σώματος Γιαγκλή, που ήδη διοικείται από τον Υπ/γό Γαλανόπουλο.

Ο Καπετάνιος, αγωνίζεται τώρα ως επικεφαλής της Πολιτοφυλακής, αλλά και σύσσωμου του λαού της Νιγρίτας και της Τερπνής, που έχει κινητοποιήσει:
Όταν το απόγευμα της 17 ης Φεβρουαρίου ο Χρηστώφ μετέβη στη Νιγρίτα, παρατήρησε ότι ακόμα και «παιδία μεταφέρουν κιβώτια φυσιγγίων εντός των οικιών».

Και, όπως σημειώνεται σε βουλγαρική αναφορά, με την έναρξη της μάχης μέσα στη Νιγρίτα, «οι [Βούλγαροι] στρατιώται διηγούνται ότι επολέμησαν εναντίον στρατιωτών και κατοίκων οπλισμένων… Δέκα λεπτά κατόπιν [της ενάρξεως των εχθροπραξιών] άπαντα τα καταστήματα ήσαν κεκλεισμένα και κάτοικοι ωπλισμένοι περιεκύκλωσαν ταχέως τας οικίας πέριξ των βουλγαρικών στρατευμάτων… Πέριξ του σχολείου, αι οικίαι ήσαν ομοίως κατειλημμέναι υπό ωπλισμένων κατοίκων».
Κατ’ άλλη βουλγαρική αναφορά, «αι οδοί … ήσαν αποκλεισμέναι… Δεν επετρέπετο εις τους Βουλγάρους να επικοινωνώσιν μεταξύ των. Οι κάτοικοι πέριξ των βουλγαρικών στρατωνισμών, είχον εκκενώσει τας οικίας των και άπασαι αι είσοδοι των βουλγαρικών στρατωνισμών είχον αποκλεισθεί παρά των Ελλήνων».
Υπάρχουν (βουλγαρικές) αναφορές και για τη δράση των πολιτών στην Τερπνή, κατά τη διάρκεια της μάχης στα «Πλατανούδια»: Οι Βούλγαροι δέχονται αδιάκοπα τουφεκιές από το χωριό και φαντάζονται ότι όλα τα σπίτια είναι γεμάτα στρατιώτες!
«Οι Έλληνες στρατιώται ενήδρευον όπισθεν των τοίχων, των φρακτών και των παραθύρων …της Τσερπίστας [Τερπνής], οπόθεν επυροβόλουν», θα σημειώσουν σε μια αναφορά τους.

Κατά τον Πέννα 93 , όπως στη Νιγρίτα έτσι και στην Τερπνή, με την έναρξη της βουλγαρικής επίθεσης «γίνεται κάτι θαυμαστό… Οι κάτοικοι …‘εν συναγερμώ’, μαζί με τα σώματα του Γιαγκλή και του Βλάχμπεη, σπεύδουν να ενισχύσουν τους μαχόμενους στρατιώτες και αγωνίζονται στο πλευρό τους.
Και αυτές ακόμα οι γυναίκες της Τερπνής φέρνοντας στη μάχη φαγητό και ψωμί τονώνουν το ηθικό των ανδρών και συντελούν στην ενδυνάμωση των πολεμιστών και στη συνέχιση του αγώνα».
Αυτή τη δράση διασώζει και η τοπική παράδοση. Και βέβαια, πρωταγωνιστής της πολιτικής κινητοποίησης (και) στην Τερπνή, ήδη από το βράδυ της 16 ης Φεβρουαρίου, είναι ο Γιαγκλής.

Συνεγείροντας τους παλιούς συνεργάτες του Μακεδονομάχους συγκροτεί και εδώ ένα αξιόμαχο σώμα πολιτοφυλακής, όμοιο με εκείνο της Νιγρίτας.

Μπαρτζούδης για τον Ευπατρίδη Δημ. ΑναστασιάδηΈτσι, με την ουσιαστική συμβολή του Καπετάνιου, επιτυγχάνεται η νίκη των ελληνικών όπλων στην ενδοσυμμαχική συμπλοκή του Φεβρουαρίου. Τις βραδινές ώρες της 24.2.1913 οι Βούλγαροι περνούν τη γέφυρα Στρυμονικού, αποσυρόμενοι από ολόκληρη την περιοχή Νιγρίτας.

Ακολουθεί νέα, και σκληρότερη, ενδοσυμμαχική σύγκρουση στη γειτονική περιοχή Παγγαίου, που ξεσπά στις αρχές Μαΐου του 1913. Ο Γιαγκλής παρακολουθεί ανήσυχος τα γεγονότα. Έχοντας πάντα σε εγρήγορση, μέσα στη Νιγρίτα, την Πολιτοφυλακή του, αποσύρεται ο ίδιος στο Άγιο Όρος, μαζί με στενούς συνεργάτες του.

Παραπομπή στο άρθρο.
93 Πέννας, (επετειακή ομιλία) ο.π, σ.216
Το πρώτο μέρος της ενότητας “Πρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο καπετάν Γιαγκλής” θα το βρείτε ΕΔΩ.
X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00
4η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 13 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα