ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΤάσκας, ο μεγάλος στόχος του καπετάν Γιαγκλή

Τάσκας, ο μεγάλος στόχος του καπετάν Γιαγκλή

Τάσκας, ο μεγάλος στόχος του καπετάν Γιαγκλή

Συνέχεια στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γ. Μπαρτζούδη με το κεφάλαιο που διαπραγματεύεται τον Βούλγαρο ηγέτη Ατανάς Σπάσωφ Δασκάλωφ (Τάσκας).
Τίτλος του βιβλίου “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας”.

Τάσκας, ο μεγάλος στόχος.

Μπαρτζούδης για τον Ευπατρίδη Δημ. ΑναστασιάδηΑπό την Αρναία, και μετά την διαπίστωση ότι δεν είναι εφικτή μια επαφή με τον Κουρμπέση, σε λογικό χρόνο, το Σώμα αναχωρεί, προς την κατεύθυνση που συχνάζει ο Τάσκας, ο μεγάλος στόχος του:
Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό Βούλγαρο ηγέτη:
Το πραγματικό του όνομα είναι Ατανάς Σπάσωφ Δασκάλωφ (Atanas Spasov Daskalov). Οι Βούλγαροι τον ξέρουν ως Τάσκατα Σέρσκι ή Τάσκα Βράνσκι (Taskata Serski or Tashka Vranski) και οι Έλληνες ως Τάσκα.
Γεννημένος το 1880 στη Βράνια, νοτίως του Μελενίκου, εγκαταστάθηκε από μικρός στις Σέρρες. Είναι δάσκαλος, απόφοιτος του Βουλγαρικού Γυμνασίου Σερρών. Μιλά ελληνικά, γαλλικά, τουρκικά, βλάχικα. Έμαθε ακόμα και γύφτικα 29 !

Είναι βέβαια αξιέπαινος γι’ αυτά τα προσόντα του, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Έχει αναλάβει κομιτατζίδικη δράση και έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Ελλήνων της περιοχής Σερρών. Προπαντός, έχει αυτοανακηρυχτεί απηνής διώκτης των «Γραικομάνων»: Έτσι αποκαλούσαν οι Βούλγαροι, υβριστικά, τους σλαβόφωνους οι οποίοι δήλωναν ότι είναι Έλληνες. Παρατίθενται στη συνέχεια δύο μόνο από τις απεχθείς πράξεις του 30 , που είχαν ως θύματα τις οικογένειες του Παπαπασχάλη (καπετάν Ανδρούτσου) και του καπετάν Μητρούση, και σχετίζονται άμεσα με τη δράση του Σώματος Γιαγκλή:

– Το καλοκαίρι του 1905 ο αρχικομιτατζής Σαντάνσκυ οργάνωσε συνέδριο των κομιτατζήδων του σαντζακιού Σερρών. Επαναβεβαιώθηκε τότε ο προ έτους διορισμός του Τάσκα, ως Βοεβόδα στον Καζά Σερρών, μολονότι δεν παραβρέθηκε στο συνέδριο. Έτσι, οι αποφάσεις του συνεδρίου απεστάλησαν στον Τάσκα μέσα σε ένα σάκο, με ειδικό απεσταλμένο. Στις 15.9.1905, μια τσέτα του Τάσκα εισέρχεται στη Σακάφτσια (Λειβαδοχώρι) με στόχο τον Έλληνα ιερέα Παπαπασχάλη. Αυτός όμως, αντιληφθείς εγκαίρως την σχεδιαζόμενη επίθεση σπεύδει στο Όρλιακο (Στρυμονικό) και ειδοποιεί τον τουρκικό στρατό.
Η τσέτα αποδεκατίζεται και ο σάκος πέφτει στα χέρια των Τούρκων:
Έρχονται έτσι στο φως τρομερά βουλγαρικά «μυστικά», όπως ονόματα Βουλγάρων πρακτόρων, η κομιτατζίδικη καταδίκη σε θάνατο του Έλληνα Πρόξενου, του Μητροπολίτη, Ελλήνων προκρίτων κλπ. Ο Τάσκας όμως δίνει την απάντηση που ξέρει. Στέλνει στη Σακάφτσια άλλη τσέτα, η οποία δολοφονεί τους γονείς και τη γυναίκα του Παπαπασχάλη και πυρπολεί το σπίτι του. Έξαλλος ο ιερέας, ζώνεται τα όπλα και σχηματίζει μικρό ένοπλο σώμα, επιζητώντας εκδίκηση. Και τώρα, με την επιχείρηση του Γιαγκλή εναντίον του Τάσκα, ο Καπετάν Ανδρούτσος βρίσκει την πολυπόθητη ευκαιρία, συντασσόμενος με τον Χαλκιδικιώτη καπετάνιο.      Συνέχεια στη 2η σελίδα (κάντε κλικ ΕΔΩ).

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα