Το καλύτερο φύλλο για χωριάτικες πίτες (xrysessyntages)
Οι καλύτερες πίτες που θα κάνετε ποτέ με την καλύτερη ζύμη.
Υλικά:
450 γρ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
300 γρ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι
1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
1½ κ. γλ. αλάτι
ελαιόλαδο για τα φύλλα
αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση συνταγής.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμένη άμμος.
Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε λίγο).
Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄.
Θέλουμε μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.
Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.
Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο, για οποιαδήποτε πίτα μας αρέσει.
Πηγή για την παραπάνω συνταγή, Το καλύτερο φύλλο για χωριάτικες πίτες, η ιστοσελίδα xrysessyntages.
Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.