ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΤο «Κράτος» του Γιαγκλή στην επαρχία Βισαλτίας

Το «Κράτος» του Γιαγκλή στην επαρχία Βισαλτίας

Το «Κράτος» του Γιαγκλή στην επαρχία Βισαλτίας

Ενότητα από το βιβλίο “Yaglis, the Eagle of Macedonia – Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας” του κ. Γεώργιου Μπαρτζούδη.

Έτσι, με την θυελλώδη εξόρμησή του, ο Γιαγκλής απελευθερώνει την περιοχή Νιγρίτας (τη σημερινή Βισαλτία) 81 από τον βαρύ Οθωμανικό ζυγό, διάρκειας 530 ετών.
Εγκαθιστά ελληνικές Αρχές σε ολόκληρη την περιφέρεια, από το Στρυμονικό και το Φλαμούρι μέχρι τα Βρασνά και το Τσάγεζι.

Επί 40 περίπου μέρες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οπότε θα έρθει Πολιτικός Επίτροπος από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιαγκλής έχει την ευθύνη διοίκησης της περιοχής. Μια διοίκηση την οποία ασκεί με εξαιρετική επιτυχία, μέσω Μουχτάρηδων (Κοινοταρχών), κοινοτικών συμβουλίων και πολιτοφυλάκων.

«Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων» διορίζει όλους αυτούς τους αξιωματούχους, ή δίνει διαπιστευτήρια σε όσους κατέχουν ήδη το αξίωμα και τους κρίνει άξιους εμπιστοσύνης.
Δικούς του Μουχτάρηδες διορίζει ο Γιαγκλής και σε Τουρκοχώρια, όπως το Μονούχι (όπου η σημερινή Μαυροθάλασσα), το Φλαμούρι (στη βουνοκορφή πάνω από τη Νικόκλεια) κ.ά. έχει την φήμη του προστάτη όλων των φτωχών χωρικών, αδιακρίτως αν πρόκειται για Έλληνες ή Τούρκους κλπ.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι «αυτοδιοικητικές αρχές», τις οποίες ο Γιαγκλής διαπίστευσε ή διόρισε στην περιοχή Νιγρίτας 82 :
Η φωτογραφία στην κεφαλίδα του άρθρου ή κάντε κλικ ΕΔΩ

Μεγάλο οικονομικό λάφυρο και «όπλο» της Διοίκησης Γιαγκλή είναι οι αποθήκες της Νιγρίτας, με τη «δεκάτη» του Οθωμανικού Δημοσίου.
Κατά την εφημερίδα «Πατρίς» της 18.4.1913, «αι αποθήκαι ήσαν περιμάχητοι, διότι εις αυτάς το ημέτερον σώμα είχε συγκεντρώσει από Οθωμανικάς αποθήκας του Δημοσίου 150.000 οκάδας σίτου, πλέον των 600 χιλιάδων οκάδων κριθής, χιλιάδας οκάδας βάμβακος, σησαμίου, [και] αραβοσίτου» 83 .

mpartzoudis_panseraikos.gr_μπαρτζουδηςΜε το περιεχόμενο των αποθηκών εξασφάλισε τη συντήρηση των Προσκόπων του, χωρίς να επιβαρύνει τον τοπικό πληθυσμό.

Αντίθετα μάλιστα, μπορούσε να βοηθά και να ανακουφίζει φτωχούς συμπολίτες, όχι μόνο της περιοχής Νιγρίτας αλλά και αυτού ακόμα του κεντρικού ελληνικού κράτους:
Πράγματι 84 , ο Καπετάνιος, αφού απελευθέρωσε την περιοχή, «κατέβηκε μέχρι κάτω στο Τσάγιαζι, φόρτωσε στο καράβι Αμφιτρίτη και παρέδωσε 14.000 οκάδες σιτάρι που προοριζόταν για φιλανθρωπικά σωματεία στην Αθήνα»!

Παραπομπές στην ενότητα το «Κράτος» του Γιαγκλή.

81 Με διάταγμα στο ΦΕΚ Α/5.12.1928, η μέχρι τότε «Επαρχία Νιγρίτης», ξαναπήρε το αρχαίο της όνομα «Επαρχία Βισαλτίας»
82 Ευανθία Κωνσταντίνου ή Τέγου-Στεργιάδου, Σχολεία και εκπαίδευση περιοχής Νιγρίτας κατά την περίοδο 1913-1915, Η ΝΙΓΡΙΤΑ-ΒΙΣΑΛΤΙΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Πρακτικά Β’ Επιστημονικού
Συμποσίου, Νιγρίτα 17-20 Οκτωβρίου 1996, σ.373
83 Β. Ι. Τζανακάρης, Εικονογραφημένη Ιστορία των Σερρών, τόμος Α, Σέρρας 1991 (που παραθέτει φωτοτυπία της εφημερίδας)
84 Πάππας-Ιστορικά και πολιτιστικά, ό.π, σ.538

Κλείνει το άρθρο “Το «Κράτος» του Γιαγκλή στην επαρχία Βισαλτίας” με τα σχετικά άρθρα από το παραπάνω βιβλίο που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα