ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΧειροτονία διάκου Μεργιανιώτη Δημήτρη

Χειροτονία διάκου Μεργιανιώτη Δημήτρη

Χειροτονία διάκου Μεργιανιώτη Δημήτρη

Σήμερα Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 στον κατάμεστο από κόσμο ναό του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου επισκόπου Σερρών και Νιγρίτας κ.Θεολόγου, των ιερέων του ναού πατέρα Γεωργίου Κελεμπέκη, πατέρα Κουτσούρα Βασίλειου και πολλών ακόμη ιερέων, χειροτονήθηκε διάκος  ένα αγαπημένο πρόσωπο της Τερπνής,  ο Δημήτριος Μεργιανιώτης από την Αγία Παρασκευή.

Στην Τερπνή ήταν πάντα πολύ κοντά λόγω της καταγωγής της μητέρας του, αλλά και της συζύγου του πλέον, που και αυτή κατάγεται από την Τερπνή.

Πήρε το πρώτο βαθμό ιεροσύνης (που δεν φοράει πετραχήλι) και είναι ο διάκονος, διάκος όπως ξέρουμε την ορολογία όλοι μας και είναι αυτός  που διακονεί, δηλ. υπηρετεί. 

Από μικρός κοντά στην παράδοση, στην αγκαλιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής, μας χάρισε υπέροχες στιγμές και κρατήσαμε αξέχαστες αναμνήσεις μαζί του στα παραδοσιακά χορευτικά του συλλόγου.
Είχε από πολύ μικρό παιδί την αγάπη για την εκκλησία και την επιθυμία να γίνει κληρικός. Από νήπιο ακόμη. Είχε προσανατολιστεί και είχε χαράξει το δρόμο του ο ίδιος.

Σήμερα αυτή η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα και εισήλθε στην κοινότητα των ιεραρχών και την εκκλησίας επίσημα.

Του ευχόμαστε να είναι πάντα άξιος και να επιτελέσει το έργο που ανέλαβε με τον καλύτερο τρόπο.
Πατέρα Δημήτριε  πλέον, θα συνεχίσεις να κατέχεις εξέχουσα θέση στην καρδιά όσων σε γνωρίσαμε από τα πρώτα σου βήματα και τώρα που ανέλαβες ένα νέο σημαντικότατο ρόλο.

Μετά τη χειροτονία του Δημητρίου Μεργιανιώτη σε διάκο, έγινε σε μια λιτή τελετή η ανάθεση αποστολικού και πνευματικού έργου από τον μητροπολίτη στον πατέρα Κουτσούρα Βασίλειο.

Επίσης τελέστηκε από το Μητροπολίτη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Και για να γνωρίσουμε τους βαθμούς της ιεροσύνης να πούμε πως μετά το βαθμό του διάκου, ο μεσαίος βαθμός είναι ο πρεσβύτερος, ο γνωστός μας παπάς (papa = πατέρας στα λατινικά).

Ο ανώτερος και βασικότερος βαθμός (από τα χέρια του οποίου παίρνουν την ιεροσύνη τους και οι άλλοι δύο) είναι ο επίσκοπος, δηλαδή ο δεσπότης («επίσκοπος» = αυτός που επισκοπεί – εποπτεύει, καθοδηγεί – ενώ «δεσπότης» = αυτός που δεσπόζει, δηλ. φαίνεται από μακριά.

Η λέξη δεσπότης ήταν τίτλος πολιτικών αρχόντων στο Βυζάντιο και πέρασε στους επισκόπους την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν έπρεπε να εκπροσωπήσουν το σκλαβωμένο λαό μας απέναντι στους κατακτητές)

Κλείνοντας το άρθρο “Χειροτονία διάκου Μεργιανιώτη Δημήτρη” να ευχηθούμε στον πατέρα Δημήτρη Πάντα Άξιος και σχετικό Video από χειροτονία θα βρείτε ΕΔΩ. Από το 50 λεπτό του βίντεο έως και το 56′ είναι το πρώτος μέρος της χειροτονίας, όπως γίνεται η ένδυση του διακόνου με τα άμφια. Η χειροτονία είναι στο βίντεο από τις 2 ώρες και 2 λεπτά έως τις 2 ώρες και 24 λεπτά

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00
4η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 13 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα