Άγιο Μανδήλιο Τερπνής 16 Αυγούστου

Άγιο Μανδήλιο Τερπνής 16 Αυγούστου.

   Σήμερα έχουμε πανηγύρι στο χωριό στην Τερπνή: του Αγίου Μανδηλίου. Εκκλησάκι που χτίστηκε εις ανάμνηση της μετακίνησης του πληθυσμού της Τερπνής (τότε Charpista) στα ορεινά στις 16 Αυγούστου του 1916, όταν στον κάμπο του Στρυμώνα χτυπούσαν από τη μια τα πυροβολικά των Γερμανοβουλγάρων και από την άλλη των Συμμάχων της Entente.      Για πολλά χρόνια στο πανηγύρι διεξάγονταν αγώνες σκοποβολής, ενώ στο άλλο πανηγύρι μας της Ζωοδόχου Πηγής αγώνες πάλης. Ώσπου μια χρονιά στα τέλη του 80 εάν θυμάμαι καλά αποφασίστηκε να γίνει πάλη και στον Άγιο Μανδήλιο: στον ημιτελικό όμως γύρισε η γλώσσα ενός παλαιστή και ίσα που πρόλαβε ένας παρευρισκόμενος εκεί γιατρός να τον σώσει. Ο Άγιος Μανδήλιος (ή το πνεύμα της Entente) είχε μιλήσει: αγώνες πάλης δεν επαναλήφθηκαν, μόνο σκοποβολή….

  Να συμπληρώσουμε στο άρθρο του Τερπνιώτη καθηγητή πανεπιστημίου, πως πριν πολλά χρόνια όταν ο κόσμος στην Τερπνή και σε όλη γενικά τη Βισαλτία ασχολούνταν αποκλειστικά με την καπνοκαλλιέργεια, σχεδόν κανείς δεν πήγαινε στο καπνό, στο χωράφι και όλοι ανέβαιναν στο εκκλησάκι στο Άγιο Μανδήλιο για να το γιορτάσουν. Και μάλιστα πήγαιναν απο βραδίς, για να είναι στο εσπερινό. Κοιμόταν εκεί για να είναι στην πρωινή λειτουργία. Ο δρόμος ήταν χωματόδρομος 4 χιλ από το χωριό, και η διαδρομή γινόταν νε τα κάρα και τα άλογα, αλλά περισσότερο κοιμόταν στο εκκλησάκι εις ανάμνηση του γεγονότος που οι Τερπνιωτες ανέβηκαν στον Α παγκόσμιο πόλεμο εκεί στο Άγιο Μανδηλιο.

     Πηγή για το άρθρο “Άγιο Μανδήλιο Τερπνής ” ο Δημήτρης Σταματόπουλος ( professor στο university o Macedonia) και κάνοντας κλικ ΕΔΩ θα δείτε την Τερπνή από ψηλά (Λήψη με drone).

Advertisements

G. Panseraikos

www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.