ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΠαραδοσιακοί χοροί η ασπίδα για τον εγκέφαλο

Παραδοσιακοί χοροί η ασπίδα για τον εγκέφαλο

Συνέχεια στο άρθρο “Παραδοσιακοί χοροί η ασπίδα για τον εγκέφαλομε τα ευρήματα.

Οι διαφορές που εντόπισαν οι επιστήμονες ήταν ταυτοχρόνως ανησυχητικές και ελπιδοφόρες.
«Στον εγκέφαλο όλων των εθελοντών παρατηρήσαμε κάποιες ενδείξεις εκφύλισης της λευκής ουσίας, οι οποίες ήταν μεν περιορισμένες (ουσιαστικά είχαν λεπτύνει και είχαν αραιώσει λίγο οι συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων), αλλά και απρόσμενα σημαντικές, αν αναλογιστούμε ότι είχαν περάσει μόλις έξι μήνες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αγκνιέσζκα Μπουρζίνσκα, καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Νευροεπιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Φορτ Κόλινς.

Η εκφύλιση ήταν ιδιαιτέρως εμφανής στους πιο ηλικιωμένους εθελοντές και σε όσους περνούσαν ουσιαστικά τη ζωή τους ακίνητοι σε μια καρέκλα πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη.
Υπήρχε, όμως, μια ομάδα εθελοντών που παρουσίασε βελτίωση σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου. Επρόκειτο για τους χορευτές, οι οποίοι είχαν πιο πυκνή λευκή ουσία σε μία δομή του που λέγεται ψαλίδα και παίζει ρόλο στην ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών και τη μνήμη.

«Ως φαίνεται, οι νοητικές απαιτήσεις των πολύπλοκων παραδοσιακών χορών, που απαιτούσαν από τους εθελοντές να μαθαίνουν διαρκώς νέες χορογραφίες στη διάρκεια του εξαμήνου, επηρέασαν τη βιοχημεία στην ψαλίδα, με αποτέλεσμα να διεγερθεί η ανάπτυξη νέων κυττάρων και συνδέσεων στην περιοχή» είπε η δρ Μπουρζίνσκα.

Καλύτερες επιδόσεις.

Ακόμα καλύτερα, μάλιστα, η λέπτυνση της λευκής ουσίας που παρατηρήθηκε δεν είχε εμφανείς συνέπειες στις επιδόσεις των εθελοντών στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων. Αντιθέτως, σχεδόν όλοι απέδωσαν καλύτερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι «μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που αναπτύσσεται μία δομική αλλαγή στον εγκέφαλο έως τη στιγμή που θα επηρεάσει τη σκέψη και τη μνήμη», πρόσθεσε η ειδικός.

Επιπλέον, φαίνεται πως η άσκηση ωφέλησε γενικά τη σκέψη τους, παρότι ο εγκέφαλός τους συνέχισε να φθίνει.
«Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι πρέπει να προσπαθούμε να μη διάγουμε καθιστική ζωή» τόνισε η δρ Μπουρζίνσκα. «Οι λιγοστοί εθελοντές μας που γυμνάζονταν πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη μας είχαν τη μικρότερη εκφύλιση της λευκής ουσίας απ’ όλους και όσοι από αυτούς έκαναν χορό, αποκόμισαν κιόλας σημαντικά οφέλη».
Κλείνει το άρθρο “Παραδοσιακοί χοροί η ασπίδα για τον εγκέφαλομε την ενημέρωση ότι πηγή του άρθρου είναι η ιστοσελίδα newsitamea.gr.
G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
spot_img
spot_img

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00
6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα