ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΤάσκας, ο μεγάλος στόχος του καπετάν Γιαγκλή

Τάσκας, ο μεγάλος στόχος του καπετάν Γιαγκλή

– Μια άλλη απεχθής πράξη έχει εκτυλιχτεί στο χωριό Χομόντος εγγύς των Σερρών. 
Εκεί ζούσε ο σλαβόφωνος Έλληνας Μητρούσης Γκογκολάκης. Ήταν ένας χωρικός, πλην όμως ρωμαλέος, ανίκητος πρωτοπαλαιστής, και οικογενειάρχης υποδειγματικός.
Έχαιρε ιδιαίτερης τιμής, όχι μόνο στο χωριό του αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή.
Με επιμονή, ο Τάσκας προσπάθησε να τον προσελκύσει στον βουλγαρισμό, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Γιαγκλής ο “Κλέφτης”

Και τότε προέβη σε μια στυγερή πράξη:
giagklis_panseraikos.gr_Γιαγκλής«Πληροφορηθείς την απουσίαν του Μητρούση εις τους αγρούς, εισορμά την εσπέραν της 1 ης Σεπτεμβρίου του 1906 εις την οικίαν του και σφάζει» τη γυναίκα του και το μικρό παιδί του. «Όταν ο Μητρούσης επέστρεψεν από τους αγρούς» και αντίκρυσε το τρομερό θέαμα «εκτός εαυτού …υπό ραγδαιοτάτην βροχήν και καταιγίδα …τρέχει προς συνάντησιν του … Γιαγκλή εις το ανταρτικόν σώμα του οποίου κατατάσσεται ορκιζόμενος εκδίκησιν».

Αλλά και ένας άλλος καπετάνιος θα βρεθεί στο πλευρό του Γιαγκλή για τη μεγάλη επιχείρηση που σχεδιάζεται. Είναι ο Στέργιος Βλάχμπεης, που μετά τον θάνατο του Χατζηπανταζή (2.9.1906) έχει αναλάβει το ελληνικό σώμα στην περιοχή της Κάτω Τζουμαγιάς (Ηράκλεια), και γνωρίζει από πρώτο χέρι «τα έργα και τις ημέρες» του Τάσκα. Θα έλεγε κανείς ότι και μόνο η επιλογή του στόχου ένωσε όλους τους ντόπιους καπεταναίους του Καζά Σερρών.

Κλείνει το άρθρο “Τάσκας, ο μεγάλος στόχος του καπετάν Γιαγκλή” με την ενημέρωση ότι όλα τα κεφάλαια, περιεχόμενα, του βιβλίου με τα αντίστοιχα Link μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.

Παραπομπές:
29 (a) Bulgarian Wikipedia (Таската Серски) (b) Mercia MacDermott, The Life of Yané Sandansky, http://www.promacedonia.org/en/mm/index.htm, p.139, 143, 145, 160.
30 (α) Λαούρδας-Εκθέσεις Σακτούρη, σ.43-44 (έκθεση 13) (β) Γ. Χ. Μόδης, Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί, Β’ έκδ. 2007, σ.321, (γ) Πέννας-Ιστορία,, ό.π, σ.270-271 και 242-243.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα