Γριβάδι γεμιστό από την κ. Ντίνα Σπυρούδη από την Τερπνή Σερρών
Το φαγητό αυτό είναι από εδώ, της περιοχής μας, της περιοχής Βισαλτίας.
Το γριβάδι ή κυπρίνος ή σαζάνι, με επιστημονική ονομασία Cyprinus carpio δηλ. Κυπρίνος ο καρπίων είναι ένα ψάρι που συναντάμε σε γλυκά νερά (ποτάμια, λίμνες).
ΥΛΙΚΑ
Για την γέμιση
1 & 1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 & 1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες
κονιάκ
αλατοπίπερο
κύμινο
λάδι
Για την σάλτσα
3 κρεμμύδια
1 & 1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
αλατοπίπερο
κύμινο
δάφνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο χέρι. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και αχνίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε το ρύζι και το καβουρντίζουμε, προσθέτουμε τις σταφίδες, το μαϊντανό, το κύμινο και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
Βήμα 2
Αφού απορροφήσει όλο το νερό, αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι. Καθαρίζουμε το ψάρι, το αλείφουμε, εσωτερικά με λίγο βούτυρο, το αλατοπιπερώνουμε, το γεμίζουμε με τη γέμιση και ράβουμε την κοιλιά του.
Βάζουμε το ψάρι στο ταψί, το περιχύνουμε με τη σάλτσα και το αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 1,30 ώρα περίπου (ανάλογα με το βάρος του ψαριού).