ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΕπίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής -φωτο

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής -φωτο

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής – φωτο

Για μια ακόμη χρονιά ανεβήκαμε στον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο στη θέση «Παλιόκαστρο», ο οποίος βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση, 4 χιλ από την Τερπνή, όπου μπορείς από εκεί να αγναντέψεις όλο τον κάμπο των Σερρών.

Η άγνωστη αρχαία πόληΉταν εκεί όλη η ομάδα των αρχαιολόγων με τους συνεργάτες τους. Η κ. Μαλαμίδου, η κ. Laurianne Martinez-Sève, η κ. Κριεμάδη συνεργαζόμενη αρχιτέκτονας της Γαλλικής Σχολής, ο κ. Ρίζος αρχαιολόγος της εφορίας αρχαιοτήτων Σερρών και οι άνθρωποι που βοηθούσαν τους αρχαιολόγους στην ανασκαφή. Εκεί ήταν ενθουσιασμένη με το χώρο η πρώην προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Κουκούλη. Παρούσα και η κάμερα της ΕΤ3 για να αποτυπώσει τις εικόνες από τον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο με το δημοσιογράφο Βασίλη Αναστασιάδη και τον οπερατέρ Χρήστο Τρούπη.

Όλοι μαζί έκαναν και το φετινό Σεπτέμβριο τις ανασκαφές και ήταν τόσο χαρούμενοι, όσο είμαστε και όλοι εμείς στην περιοχή, που τόσα χρόνια προσπαθήσαμε με τους προηγούμενους δημάρχους πριν τον Αθανάσιο Μασλαρινό, να γίνει κάτι για τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, το κόσμημα αυτό της περιοχής μας. 

Συνεχίζονται ανασκαφές αρχαία πόληΗ αποκάλυψη των αρχαίων έγινε τον Αύγουστο του 1993 από την αρχαιολόγο κ. Μαριάννα Καραμπέρη και συνεχίζεται με  συστηματική αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Οι γνώσεις των αρχαιολόγων για την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης που ανασκάπτεται δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη, θα γίνει πιστεύουμε στη συνέχεια των ανασκαφικών ερευνών. Το όνομα της πόλης είναι ένα από τα μυστήρια ακόμη,  αν και οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι είναι σίγουρα μία από τις αρχαίες πόλεις της αρχαίας Βισαλτίας που άκμαζε λόγω της εκμετάλλευσης του χρυσού.

Η επίσκεψη σε αυτό το πανέμορφο μέρος έτσι και αλλιώς είναι κάθε φορά μια κορυφαία, μια μοναδική εμπειρία. Βρεθήκαμε στην καρδιά του αρχαίου πολιτισμού. Κάθε μας βήμα ένα ταξίδι στο χρόνο και στους αιώνες. Περιηγηθήκαμε παντού. Βρεθήκαμε σε μνημεία που κατασκευάστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Θαυμάσαμε την κλίμακα αλλά και το μέτρο. Αναλογιστήκαμε την ιστορία, το βάθος και την ομορφιά τους, νιώσαμε όσους κάποτε τα έφτιαξαν και τα έζησαν. Κατανοήσαμε βλέποντάς τα την οικουμενική αξία αυτών των μοναδικών αρχιτεκτονημάτων.

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής νιώθουμε τυχεροί που τα βλέπουμε από κοντά, αυτά τα αριστουργήματα του αρχαίου πολιτισμού ανακαλύπτοντας τον πλούτο τους!

Αυτό που ελπίζουμε είναι να γίνουν στο χώρο εργασίες υποδομής, ανάπλασης, διαμόρφωσης και ανάδειξης, καθώς και ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης των ευρημάτων που περιλαμβάνονται στην αρχική και στη συμπληρωματική ανασκαφική έρευνα, ώστε να ενοποιηθούν τμήματα που είχαν ανασκαφεί παλαιότερα το 1993 με τα τωρινά 2022 -2023 και με αυτά που θα ανακαλυφθούν στο πενταετές πρόγραμμα ανασκαφής που θα συνεχιστεί μέχρι το 2026,  ελπίζοντας να αποκαλυφθεί ολόκληρη η πόλη.

Εν κατακλείδι, πτυχές της ιστορίας του αρχαιολογικού χώρου Τερπνής στο «Παλιόκαστρο» φωτίζονται συνεχώς και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. 

Κλείνει το άρθρο “Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής” με την ενημέρωση ότι, όταν “κατέβουν” οι φωτογραφίες θα τις βρείτε ΕΔΩ.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00
6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα