ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΙσημερία Επίσημα φθινόπωρο από σήμερα

Ισημερία Επίσημα φθινόπωρο από σήμερα

Ισημερία 2020. Επίσημα φθινόπωρο από σήμερα

Το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:31 ώρα Ελλάδας, άρχισε και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς συνέβη η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.
Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Γιατί ονομάζεται “ισημερία”;
Με την λέξη ισημερία εννοούμε, όταν ο Ήλιος είναι ακριβώς πάνω από την νοητή γραμμή του Ισημερινού τότε η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια (12 ώρες) σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται «ισημερία»,

Τι συμβαίνει σε μια ισημερία;
Ο άξονας της Γης έχει μια κλίση σε μια γωνία περίπου 23,5 °, δηλαδή δεν είναι κάθετος στο επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο. Σε οποιαδήποτε άλλη μέρα του έτους, είτε το βόρειο ημισφαίριο είτε το νότιο ημισφαίριο κλίνει προς την κατεύθυνση του ήλιου αλλά στις δύο ισημερίες, η κλίση του άξονα της Γης είναι κάθετη στις ακτίνες του Ήλιου. Η ισημερία συμβαίνει ακριβώς την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο. Είναι στιγμή που ο Ήλιος διασχίζει τον “ουράνιο” ισημερινό (τη φανταστική γραμμή στον ουρανό πάνω από τον Ισημερινό της Γης) από το νότο στο βορρά. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου.

Πώς μας επηρεάζει η ισημερία στην ζωή μας;
Στην πραγματικότητα κατά την ισημερία έχουμε την εξισορρόπηση δυο αντίπολων καταστάσεων την διάρκεια της μέρας με την διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα ,κάθε άνθρωπος λειτουργεί σαν ένα δίπολο, όπου ο ένας πόλος της εκφράζει τον ΝΟΥ μας και άλλος πόλος εκφράζει την ΨΥΧΗ μας. Αυτή η φυσιολογική διπολική φάση μας ωθεί σε μια διαρκεί μία κατάσταση ανισορροπίας , η οποία μας δεν μας επιτρέπει να βιώσουμε την ευτυχία, αφού λόγω αυτής της εσωτερικής μας σύγκρουσης, είναι προφανές ότι ποτέ δεν μένουμε ικανοποιημένοι από τα αποτέλεσμα των πράξεων μας.

Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτήν την διαρκή ανισορροπία της Ανθρώπινης συμπεριφοράς , με την φυσική ανισορροπία της διάρκειας της ημέρας και της νύχτας. Κάθε εικοσιτετράωρο που περνάει, διακρίνεται από διαφορετική διάρκεια ημέρας και νύχτας, που διαρκώς διαφοροποιούνται, εκτός από τις ήμερες των δυο ισημεριών. θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πόλος της Ψυχής μας αντιστοιχεί στην Νύχτα και ο πόλος του Νου μας, αντιστοιχεί στην Ημέρα.

Έτσι το να φέρουμε σε “Ίσο μέρος” αυτές τις δύο άνισες και ανισομερείς λειτουργίες των δύο πόλων μας, ώστε να καταφέρουμε εισέλθουμε σε ένα νέο εξελικτικό επίπεδο, κατά το οποίο θα μπορούμε πλέον να λειτουργούμε συνδυάζοντας τις αποφάσεις της λογικής και του συναισθήματος μας, όπως ακριβώς συμβαίνει την ημέρα της”Ισημερίας”, θα βιώσουμε τελικά την πραγματική ευτυχία, που σήμερα λείπει από την ζωή μας!

Η Φθινοπωρινή ισημερία στην Αρχαία Ελλάδα
Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης λάτρεψαν ως θεούς τα δύο ποιο ευδιάκριτα ουράνια σώματα, τον Ήλιο και τη Σελήνη. Η φθινοπωρινή ισημερία είναι γνωστή ως «φεγγάρι συγκομιδής», κατά τη διάρκεια αυτής περιόδου το φεγγάρι υψώνεται νωρίτερα το βράδυ, επιτρέποντας στους αγρότες να εργάζονται περισσότερο το βράδυ. Σε χρόνιες που το φεγγάρι της συγκομιδής πέφτει τον Οκτώβριο, ονομάζεται «πλήρες φεγγάρι» επειδή συχνά συμπίπτει με τη συγκομιδή καλαμποκιού. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά την Φθινοπωρινή Ισημερία τελούνταν και τα Ελευσίνια Μυστήρια που αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τους πιο ιερούς και σεβαστούς θεσμούς. Τα Ελευσίνια Μυστήρια διαρκούσαν 9 ημέρες, και η ήμερα λήξης τους ήταν η Φθινοπωρινή Ισημερία

Η Φθινοπωρινή ισημερία και ο συμβολισμός της.
Σε φυσικό επίπεδο κατά την ισημερία έχουμε την εξισορρόπηση δυο αντίπολων καταστάσεων την διάρκεια της μέρας με την διάρκεια της νύχτας. Σε πνευματικό επίπεδο η περίοδος από τη Φθινοπωρινή Ισημερία μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο συμβολίζει την περίοδο κατά την οποία η ψυχή του ανθρώπου θα περάσει το πρώτο στάδιο εξελίξεώς της. Στην Ελληνική παράδοση πίστευαν ότι όπως καλλιεργείται η γη το φθινόπωρο, έτσι πρέπει να καλλιεργούνται κι οι ανθρώπινες ψυχές για να εκδηλώσουν τις κρυμμένες τους δυνάμεις και να τις μεταβάλουν σε ιδέες και συναισθήματα.

Τι συμβολίζει η εαρινή ισημερία
Κατά τους αρχαίους Έλληνες, αυτή είναι η ώρα επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη στη Γη και τη μητέρα της, τη Δήμητρα. Αυτή είναι η αρχή της Άνοιξης.
Η περίοδος από την εαρινή ισημερία μέχρι την θερινή ηλιοστάσιο στο πνευματικό επίπεδο συμβολίζει την περίοδος της αναγεννήσεως και μεταμορφώσεως των ανθρωπίνων ψυχών στις πνευματικές φύσεις του πνευματικού κόσμου ως και της προετοιμασίας τους για τον πλήρη αποχωρισμό τους από το έρεβος. Στο φυτικό επίπεδο είναι η εποχή της μεταμορφώσεως της βλαστήσεως και της εκδηλώσεως των ανθέων και των χρωμάτων αυτών.

Πηγές: www.newsbomb,gr , www.art-therapy,center

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα