ΑρχικήLIFE HOTΚαρναβάλι κουδουνοφόρων στο Σοχό

Καρναβάλι κουδουνοφόρων στο Σοχό

Καρναβάλι κουδουνοφόρων στο Σοχό

Η οργανωτική επιτροπή Καρναβαλιού Σοχού υπό τη αιγίδα του δήμου Λαγκαδά, διοργανώνει από 18 έως 27 Φεβρουαρίου 2023  κάτω από τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών στα δρομάκια και την κεντρική πλατεία του χωριού το Καρναβάλι 2023, διατηρώντας και συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.

Κουδούνια, φωνές, νταούλια και χοροί αναπόσπαστο κομμάτι του καρναβαλιού στο Σοχό.

Κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς, αναβιώνει ένα μοναδικό δρώμενο, με αποκορύφωμα το τελευταίο Σαββατοκύριακο, της Τυρινής και της Καθαρά Δευτέρας.

Το καρναβάλι του Σοχού με τους Κουδουνοφόρους, καταγράφεται ως η πιο αρχέγονη και ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης των ανθρώπων με αμφίεση, μουσική, χορό – βηματισμό και τραγούδι. Όλος ο Σοχός, περίπου 3.000 κάτοικοι, μαζί με τους κατοίκους όλων των γύρω νομών και όχι μόνο, κινούνται στους ρυθμούς της Αποκριάς και του εθίμου.

Μικροί και μεγάλοι, τριγυρνούν στα δρομάκια του Σοχού, που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Βερτίσκος, ξεσηκώνοντας με τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών που κρέμονται στη μέση τους, ντόπιους και επισκέπτες.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της στολής των Κουδουνοφόρων του Σοχού είναι τα μαύρα δέρματα τράγων που φορούν, τα πέντε κουδούνια (η λεγόμενη ντουζίνα – ένα μεγάλο το μπατάλι και τέσσερα μικρά τα κυπριά) που εξαρτώνται από τους ώμους και τη μέση με το ζωνάρι, η πλεχτή εσάρπα που διπλώνει στον αυχένα, τα κεντητά μανικέτια, που εφαρμόζονται στους βραχίονες και η πλουμιστή μάσκα-προσωπίδα με τα μακριά μουστάκια που καταλήγει σε υψικόρυφη κεφαλοστολή.

Απαραίτητα εξαρτήματα είναι η γκλίτσα ή το σπαθί και ένα μπουκάλι ούζο για να κερνούν τους γνωστούς και φίλους, ανταλλάσσοντας ευχές.

Κλείνοντας το άρθρο “Καρναβάλι κουδουνοφόρων στο Σοχό”, ευχόμαστε και φέτος να χαρούμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, όμορφες αποκριάτικες εκδηλώσεις.
G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
spot_img
spot_img

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00
6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα