ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΜε τον Έπαρχο Νιγρίτας από βιβλίο κ. Μπαρτούδη

Με τον Έπαρχο Νιγρίτας από βιβλίο κ. Μπαρτούδη

Με τον Έπαρχο Νιγρίτας από το βιβλίο “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας” του κ. Γεώργιου Μπαρτούδη

Στην ενότητα “Με τον Έπαρχο Νιγρίτας” ο συγγραφέας μας ενημερώνει για τις προστριβές των “συμμάχων” κατά το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών του 1912.

mpartzoudis_panseraikos.gr_μπαρτζουδηςΤην επομένη (27 Νοεμβρίου) οι βουλγαρικές φρουρές δεν επιτρέπουν να διέλθει από τον Σωχό ο άρτι διορισθείς «Πολιτικός Διοικητής» (Έπαρχος ή Υπονομάρχης) Νιγρίτας, Μιλτιάδης Ζαφειρόπουλος, που αναγκάζεται να γυρίσει στον Λαγκαδά και να πορευθεί προς την πόλη «δι’ άλλης οδού».

Ο Γιαγκλής θα είναι τώρα το δεξί χέρι του Έπαρχου ενώ ταυτόχρονα, ως αρχηγός του Σώματος Προσκόπων, θα είναι οιονεί στρατιωτικός διοικητής Νιγρίτας, συνεργαζόμενος αρμονικά με τον ανθυπολοχαγό Φάλαγγα.
Στις 29.11.1912, «ο Διοικητής των Βουλγαρικών …στρατευμάτων εζήτησε …από τας Ελληνικάς …αρχάς Νιγρίτας και έλαβε 10.000 οκάδας σίτου». Η θετική αυτή ανταπόκριση της ελληνικής διοίκησης δεν κατευνάζει τους Βουλγάρους.

Σε τρεις μέρες (την 2.12.1912) απαιτούν να τους παραδοθεί το Διοικητήριο της Νιγρίτας, καθώς και οι σιταποθήκες.

«Η σύρραξις μεταξύ των δύο συμμάχων στρατών εφάνη αναπόφευκτος. Ευτυχώς ουδέν έλαβε χώραν απευθυνθέντων αμφοτέρωθεν εις τας ανωτέρας αρμοδίας αρχάς… Αμφότερα τα μέρη …παρετάχθησαν προς μάχην, αλλά φρόνιμοι τινές Νιγριτιανοί μεσολαβήσαντες, εματαίωσαν την αδελφοκτονίαν». Τους «φρόνιμους Νιγριτινούς» εκπροσωπούσε προφανώς ο Γιαγκλής.

Κατά την εφημερίδα «Πατρίς» της 18.4.1913, «με μόνον 80 άνδρας ο Γιαγκλής … κατόρθωσε να κρατήσει το Διοικητήριον, τας αποθήκας δε ο Ανθ/γός του πεζικού και ιατρός κ.Δ. Φάλαγγας…
Οι Βούλγαροι ζητούν να εγκαθιδρύσουν ιδικόν των πολιτικόν διοικητήν, μετακληθέντα εκ Σερρών, ζητούν την παράδοσιν …των αποθηκών, του Διοικητηρίου και των διοικήσεων του τόπου» 87 .

Ανήσυχος ο Γιαγκλής από τη βουλγαρική απειλή, στέλνει αμέσως (την 3.12.1912) στον Λαγκαδά δύο εθελοντές Νιγριτινούς, με σκοπό να μεταφέρουν στον Διοικητή του 19 ου Συντάγματος, αντισυνταγματάρχη Τερτίπη, «σημείωμα» του Επιλοχία της ελληνικής ενωμοτίας Δ. Κατσή και να τον ενημερώσουν για τον άμεσο κίνδυνο.

Με τον Έπαρχο ΝιγρίταςΕκείθεν, ο ένας εκ των εθελοντών μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να ενημερώσει τον Γενικό Αρχηγό των Προσκόπων, Λοχαγό Μαζαράκη, «παρ’ ού λαμβάνουσι διαταγάς». Για τον ίδιο λόγο, ο άλλος εθελοντής μεταβαίνει στη Όσσα και στο Στρυμονικό, όπου εδρεύουν το Τάγμα και ο Λόχος στον οποίο υπάγεται η Ενωμοτία Νιγρίτας, αλλά και στις Σέρρες, όπου «φιλοξενείται» το 3 ο Ιππικό Σύνταγμα υπό τον αντ/ρχη Καραμανλίκη.

Την επομένη, καταφθάνει στον Λαγκαδά ο ίδιος ο Γιαγκλής, συναντά τον αντισυνταγματάρχη Τερτίπη και τον πληροφορεί ότι «εγκατεστάθησαν [και] Βουλγαρικαί αρχαί» στη Νιγρίτα.

Παραπομπή για την ενότητα “Με τον Έπαρχο Νιγρίτας”.
87. (α) Μητροπολίτης Απόστολος, ό.π, (β) Τζανακάρης, ό.π.
Τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες ενότητες θα τις βρείτε στο πρώτο άρθρο για το βιβλίο “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας” που θα βρείτε ΕΔΩ.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα