ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΜηχανή απέκτησε το ΕΚΑΒ στην Τερπνή Βισαλτίας

Μηχανή απέκτησε το ΕΚΑΒ στην Τερπνή Βισαλτίας

Μηχανή απέκτησε το ΕΚΑΒ στην Τερπνή Βισαλτίας

Μετά από ενέργειες του νέου Διευθυντή της 6ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Χαρίλαου Λώτη μια νέα υπηρεσία προς τους πολίτες του νομού Σερρών προστέθηκε στο ΕΚΑΒ του τόπου μας. Πρόκειται για τη Μηχανή Ταχείας ανταπόκρισης, με στόχο την έγκαιρη και ουσιαστική παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες του Νομού Σερρών.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020, η μηχανή ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ βρέθηκε στη Νιγρίτα κατά την διάρκεια της λαϊκής αγοράς, όπου την υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας και Αθλητισμού Αργύρης Χατζημάρκος, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών Θεόδωρος Βαδικόλιος και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΠΠΠΑ του Δήμου Βισαλτίας Βάϊος Βαδαρλής.

Για τέτοιες ενέργειες αξίζουν συγχαρητήρια στον Διευθυντή της 6ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ, Χαρίλαο Λώτη, καθώς η νέα αυτή υπηρεσία θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο και θα συμβάλει στην ταχύτερη πρόσβαση και παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούνται διεθνώς, από όλα τα σύγχρονα Συστήματα Ιατρικών Επειγόντων, για δύο λόγους.

Ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα περαστικά, στον προβλεπόμενο χρόνο κάτω των 5 λεπτών, με την διαθεσιμότητα των ασθενοφόρων να μην το επιτρέπει.
Το Τμήμα ξεκίνησε την λειτουργία του το 1996, με τις μοτοσυκλέτες να στελεχώνονται με οδηγό και ιατρό Επείγουσας Ιατρικής. Έκλεισε τον κύκλο του το 2007 και τρία χρόνια αργότερα, το 2010, ξεκίνησε από την αρχή, με τις μοτοσυκλέτες να στελεχώνονται με πτυχιούχους Διασώστες.

Η ταχύτητα του μέσου δεν στηρίζεται στην επικίνδυνη οδήγηση, αλλά στην ίδια την ευελιξία του, γι’ αυτό ο δείκτης ατυχημάτων του Τμήματος έως σήμερα είναι μηδενικός.

Ο ρόλος των μοτοσυκλετών είναι πολλαπλός.

• Ταχεία ανταπόκριση, σε κρίσιμα συμβάντα, ιδίως καρδιολογικά, με αποτέλεσμα την επιτυχή ανάταξη περισσότερων ανακοπών, σε σύγκριση με την περίοδο χωρίς λειτουργία μοτοσυκλετών.
• Βοήθεια σε ασθενοφόρο, ιδίως σε περιπτώσεις ατυχημάτων με πολλά θύματα.
• Αποσαφήνιση κλήσεων για μεταφορά ασθενούς, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων, τα οποία πλέον μπορούν να απασχολούνται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
• Κάλυψη ειδικών συμβάντων τα οποία απασχολούσαν για πολύ χρόνο ασθενοφόρα, όπως απειλές αυτοκτονίας, ή φωτιές με πιθανά θύματα.
• Κάλυψη διαδηλώσεων και θυμάτων στο κέντρο αυτών, συμβάντα στα οποία δεν μπορούσαν με ευκολία να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα.
• Κάλυψη αθλητικών εκδηλώσεων, λόγω της δυνατότητας κίνησης στο πλήθος, παρακολούθησης δρομέων κλπ.

Το Τμήμα στελεχώνεται αποκλειστικά, με Διασώστες, πτυχιούχους ΙΕΚ ΕΚΑΒ και κατόχους διεθνών πιστοποιήσεων (ERC/BLS, ILS, ALS – PHTLS, PALS), οι οποίοι επανεκπαιδεύονται διαρκώς.

Μοτοσυκλέτες λειτουργούν σε αρκετές πόλεις της Χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες, σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Κρήτη.

Η ασφάλεια των Διασωστών – αναβατών διασφαλίζεται με πλήρεις στολές ατομικής προστασίας υψηλών προδιαγραφών, τις οποίες παρέχει το ΕΚΑΒ.

Κλείνει το άρθρο “Μηχανή απέκτησε το ΕΚΑΒ στην Τερπνή Βισαλτίας”  σημειώνοντας ότι ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει:

– Διαγνωστικό monitor 12 απαγωγών.
– Παλμικό οξύμετρο, πιεσόμετρο, στηθοσκόπιο, σακχαρόμετρο, φορητή αναρρόφηση.
– Πλήρες κιτ αεραγωγού, με ασκό ενηλίκων, παίδων, με στοματοφαρυγγικούς αεραγωγούς και λαρυγγικές μάσκες όλων των μεγεθών.
– Κιτ τραύματος, εγκαυμάτων, τοκετού.
– Σετ φλεβοκέντησης με τους αντίστοιχους ορούς.
– Αερονάρθηκες, αυχενικά κολάρα.
– Φιάλη Ο2, με μάσκες χορήγησης.

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα