ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΜπαμπούιροι Φλαμπούρου Κυριακή και Κ Δευτέρα στην πλατεία

Μπαμπούιροι Φλαμπούρου Κυριακή και Κ Δευτέρα στην πλατεία

Μπαμπούιροι Φλαμπούρου Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία του χωριού

ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟΥ

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Μπαμπούιροι Φλαμπούρου

Πανάρχαιο λατρευτικό δρώμενο που το Διονυσιακό του πνεύμα γνωρίζει τη σύγχρονη αποθέωση του στις ημέρες των απόκρεω, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Οι Μπαμπούιροι, κάτοικοι του Φλάμπουρου ντυμένοι τραγόμορφα, ζωσμένοι στη μέση τους με βαριά κουδούνια έχουν τα πρόσωπά τους καλυμένα με μπαμπουσάρκα, πολύ μεγάλο καπέλο σε σχήμα κώνου, φτιαγμένο με ιδιαίτερο τρόπο στο χέρι, με πολλές πολύχρωμες χρυσοποίκιλτες κορδέλες, δαντέλες, πούλια, χάντρες και μαντήλια.

Οι Μπαμπούιροι, κάτοικοι του Φλάμπουρου ντυμένοι τραγόμορφα, ζωσμένοι στη μέση τους με βαριά κουδούνια, έχουν τα πρόσωπά τους καλυμένα με μπαμπουσάρκα, πολύ μεγάλο καπέλο σε σχήμα κώνου, φτιαγμένο με ιδιαίτερο τρόπο στο χέρι, με πολλές πολύχρωμες χρυσοποίκιλτες κορδέλες, δαντέλες, πούλια, χάντρες και μαντήλια.

Μπαμπούγερος Αποτελέσματα Σαββάτου Μπαμπούιροι ΦλαμπούρουΓεμάτο από συμβολισμούς που έχουν να κάνουν με το πνεύμα της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων, επισκέπτονται με τη σειρά τα σπίτια του χωριού χορεύοντας το χορό που έχει στοιχεία αρχαίου σεισοπυγικού χορού, όπου τους καλωσορίζουν με χαρά οικοδέσποινες δίνοντας τους χρήματα και ένα πορτοκάλι, σύμβολο της μετάνοιας – συγχώρεσης, ενώ αυτοί ανταποδίδουν με λίκνισμα που φανερώνει την προέλευση του δρώμενου από τη Διονυσιακή λατρεία.

Το δρώμενο κορυφώνεται στην πλατεία του χωριού με τους μπαμπούιρους να πρωτοστατούν στο χορό που ακολουθεί με τους υπόλοιπους μασκαράδες, με τη συνοδεία των παραδοσιακών νταουλιών και ζουρνάδων.

ΚΥΡΙΑΚΗ & ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟΥ

Πρόγραμμα καρναβάλια 2024

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 & 16:00
ΜΠΑΛΤΑΦΑΝ -ME TON ANIMATEP CHRIS ATMA

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 & 13:00
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΑΝΝΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΕΝΟΥ “ΜΠΑΜΠΟΥΙΡΟΣ” ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ “ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ”

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 & 12:00
ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ Σαρακοστιανά και παραδοσιακά εδέσμετα και συνέχεια αναβίωση του δρόμενου “ΜΠΑΜΠΟΥΙΡΟΣ” με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα