ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΞεκινούν οι ανασκαφικές έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής

Ξεκινούν οι ανασκαφικές έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής

Ξεκινούν στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής και πάλι οι ανασκαφικές έρευνες

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού Σερρών (εκτός της Αμφιπόλεως) και από το 2019 η Δημοτική Αρχή με το δήμαρχο Βισαλτίας κ. Μασλαρινό Αθανάσιο, υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ξεκίνησε τον καθαρισμό όλης της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου και του Μακεδονικού Τάφου.

Παράλληλα μετά από πολλά χρόνια μετά από το ενδιαφέρον που έδειξε η δημοτική αρχή ξεκινούν εκ νέου οι ανασκαφές σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, καθώς από την στιγμή που επισκέφθηκαν το σημείο εκπρόσωποι της Γαλλικής Σχολής, εξέφρασαν το ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και την έναρξη ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας.

Η κάμερα του ΕΠΙΛΟΓΕΣ βρέθηκε στο σημείο όπου παρουσία της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Δήμητρας  Μαλαμίδου οι προκαταρκτικές ενέργειες συνεχίζονται ώστε η τελική έρευνα να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Η αρχαία θέση της Τερπνής βρίσκεται γύρω από την ακρόπολή της, που σήμερα λέγεται «Παλαιόκαστρο», περίπου 4 χιλιόμετρα από τη σημερινή της θέση. Στον περιβάλλοντα χώρο της περιοχής έχουν γίνει σημαντικότατες ανασκαφές, οι οποίες ανέδειξαν έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό πλούτο και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Η αρχαία ονομασία της Τερπνής ήταν κατά πάσα πιθανότητα «Κάστρο», όνομα που μετεξελίχθηκε σταδιακά σε «Παλαιόκαστρο» (σήμερα «Παλιόκαστρο»).

Γνωρίστε την Τερπνή από ψηλά, Video με λήψη από drone ΕΔΩ.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το χωριό μετατοπίστηκε στη σημερινή του θέση, παίρνοντας το όνομα Τσιαρπίστα ή Τσερπίστα,
Το 1993 συστηματική έρευνα που άρχισε με νομαρχιακές πιστώσεις και συνεχίστηκε με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα με υπεύθυνη αρχαιολόγο  την κ. Μαριάνα Καραμπέρη, η οποία έκανε τον Αύγουστο του 1993 τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής .

Ωστόσο από το 1993 και εξής και παρά τις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές κρούσεις προς όλους τους φορείς, μεσολάβησε μόνο μία μικρή νομαρχιακή πίστωση 3 εκ. με την οποία έγινε η περιμετρική περίφραξη 1000 μ. και τοποθετήθηκαν σήμανση και κινητά στέγαστρα σε ευπαθείς χώρους. Έτσι μετά από πολυετή παύση ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφικές έρευνες οι οποίες αναμένεται να φέρουν στο φώς σημαντικά ευρήματα της περιοχής.

Η είδηση ότι ξεκινούν στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής και πάλι οι ανασκαφικές έρευνες είναι το πιο αισιόδοξο νέο τα τελευταία χρόνια και δημοσιεύθηκε στο  tvepiloges.
G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00
6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα