ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΠαρεκκλήσι Αγίας Βαρβάρας Τερπνής Σερρών

Παρεκκλήσι Αγίας Βαρβάρας Τερπνής Σερρών

Παρεκκλήσι Αγίας Βαρβάρας Τερπνής Σερρών

Με αφορμή τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδα του πυροβολικού σώματος του Στρατού που γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου, κάνουμε ένα αφιέρωμα στα παρεκκλήσια της Τερπνής Σερρών. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο της κ. Ντίνας Σπυρούδη και την ευχαριστούμε για την παρότρυνση να γράψουμε το σχετικό άρθρο.

Το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας Τερπνής βρίσκεται στην οδό 2ου Δημοτικού Σχολείου, δηλ στον περιφερειακό της Τερπνής.

Σύμφωνα με το δρ. Σιαμάκη μία γιαγιά η Τσολίνα, ονειρεύτηκε την Αγία Βαρβάρα που την είπε επιτακτικά να φροντίσει να κτίσει το μικρό εκκλησάκι και ο λόγος ήταν για να προστατεύει η Αγία το χωριό αλλά και τους κατοίκους από τους εχθρούς.
Η γιαγιά Τσολίνα το είπε στον ιερέα τον παπα-Γιώργη και αφού συνεννοήθηκαν για όλες τις λεπτομέρειες της ανέγερσης με τον μάστορα Λουκά Ιωσηφίδη, το παρεκκλήσι κτίστηκε.
Το πιο παράδοξο κατά τον δρ. Σιαμάκη είναι ότι όλα τα εκκλησάκια συνηθίζεται να έχουν μέτωπο προς την ανατολή, αυτό βλέπει προς το βορρά, δηλ προς το βουνό Μπέλλες ή Κερκίνη.

Συνέχεια στο άρθρο “Παρεκκλήσι Αγίας Βαρβάρας Τερπνής” θα γίνει με την αναφορά και στα υπόλοιπα παρεκκλήσια της Τερπνής.

Άλλο μικρό εκκλησάκι της Τερπνής είναι του Αγίου Γεωργίου, κτίστηκε από τον ίδιο Τερπνιώτη μάστορα με της Αγίας Βαρβάρας, δηλ τον Λουκά Ιωσηφίδη, βρίσκεται μπροστά από τα σπίτια των οικογενειών Βυζάντη, οι οποίοι το ανακαίνισαν, αν θυμάται καλά ο δρ Σιαμάκης το 1987.

Άλλο εκκλησάκι είναι της Αγίας Παρασκευής, που κτίστηκε το 1926 στην Κηφισιά Τερπνής από τον 3ο λόχο Ευζώνων. Ο ίδιος λόχος έκτισε και το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου στο Παλιόκαστρο, στη σκιά του αρχαιολογικού χώρου Τερπνής.

Μεγαλύτερο το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη, που έκτισε ο Τερπνιώτηςς Μιχάλης Γκόλας, ενώ αντικαταστάθηκε το 1969 από ένα μεγαλύτερο.

Άλλα εκκλησάκια στην Τερπνή είναι του του προφήτη Ηλία στη Μοράβα, του Αγίου Δημητρίου στη Γκιρντίστα, του Αγίου Δημητρίου στη Γκρούχαλη και πολλά άλλα μικρά που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.
G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
5η Αγωνιστική Play Out
Κυριακή 21 Απριλίου, 2024 15:00 location
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα