ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΠρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο καπετάν Γιαγκλής

Πρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο καπετάν Γιαγκλής

Πρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο καπετάν Γιαγκλής (Μέρος 1ο)

Συνέχεια στο βιβλίο του κ. Μπαρτζούδη “Γιαγκλής ο Αετός της Μακεδονίας” με την ενότητα “Πρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο καπετάν Γιαγκλής” που λόγω του ότι είναι μεγάλη θα χωριστεί σε δύο μέρη.

Το μεσημέρι της 16.2.1913 φθάνει ο νέος Στρατιωτικός Διοικητής Νιγρίτας, Λοχαγός Γαργαλίδης.
Σχεδόν αμέσως πληροφορείται ότι ισχυρό βουλγαρικό απόσπασμα, υπό τον Ταγματάρχη Χρηστώφ, διέβη τη γέφυρα Στρυμονικού, κατευθυνόμενο προς Νιγρίτα.
Ο Γαργαλίδης κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή του (5 λόχοι στρατού, χωροφυλακή, Πρόσκοποι, Πολιτοφυλακή του Γιαγκλή) και θέτει σε κλοιό τόσο το απόσπασμα Χρηστώφ όσο και τον Λόχο Αθανασώφ μέσα στη Νιγρίτα.

Την 19.2.1913 μεταβαίνει στην Αγία Παρασκευή για διαβουλεύσεις με τον Χρηστώφ, που δεν καρποφορούν.
Το μεσημέρι της 20.2.1913, ξεσπά σφοδρή ελληνο-βουλγαρική σύγκρουση, τόσο στα «Πλατανούδια» Τερπνής όσο και μέσα στη Νιγρίτα.

Ο Γιαγκλής θα είναι και πάλι πρωταγωνιστής. Όταν, ένα εχθρικό τμήμα ορμά να καταλάβει το Διοικητήριο Νιγρίτας και την αποθήκη τροφίμων και πυρομαχικών, βρίσκει μπροστά του τους άνδρες [πολιτοφύλακες] του Γιαγκλή που ανταποδίδουν τα πυρά και αποκρούουν τους επιτιθέμενους.
Ένας Οθωμανός από το κοντινό χωριό Ανθή, ονόματι Καράσαλης, φίλος του Γιαγκλή, πρωταγωνιστεί στην εξουδετέρωση και σύλληψη δεκάδων Βουλγάρων που είχαν οχυρωθεί μέσα στο Σχολείο 92 .

Μια παράλληλη περιγραφή για την εξουδετέρωση των εγκλείστων στα σχολεία Βουλγάρων, μας δίνει ο προαναφερθείς αυτόπτης Αργ. Οικονόμου:
«Τότε άναψε το πελεκούδι για καλά. Μάλιστα εγώ ήμουν μαζί με άλλους στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και είχαμε αποκλεισμένους τους Βουλγάρους που έμειναν εκεί κάτω στα δύο Σχολεία, στο μονώροφο παρθεναγωγείο και στο διώροφο Σχολείο και ήταν οχυρωμένοι καλά, φέρνοντας μεγάλη αντίστασι. Κάποτε βλέπομε τον καπετάν Μακρή ν’ άρχεται από κάτι στενά και να μπαίνει στον νάρθηκα.

mpartzoudis_panseraikos.gr_μπαρτζουδηςΑνάβει την πίπα του και μας λέγει: Τι κάνουν ορέ αυτοί οι γρουνομύτηδες;
– Τους βαρούμε, καπετάνιε, αλλά δεν μπορούμε να τους βγάλουμε.
– Μην στενοχωριέσαι, θα βγουν, μας λέγει. Σ’ αυτά τα παράθυρα θα στρέψετε τα τουφέκια σας να μην μπορούν να ξεμυτήσουν οι Βούλγαροι κι’ εγώ θα πάω να τους βγάλω.

»Μ’ ένα σάλτο βρέθηκε κάτω από το παράθυρο του Παρθεναγωγείου και ρίχνει μια βόμβα και δεύτερη. Αμέσως οι Βούλγαροι άρχισαν να ρίχνουν τα όπλα τους έξω και να σηκώνουν άσπρα μαντήλια. Αυτό έκαναν και οι Βούλγαροι του άλλου Σχολείου καθώς και των διαφόρων ξενοδοχείων όπου έμεναν».

Παραπομπή στο άρθρο “Πρωταγωνιστής στη Σύγκρουση ο καπετάν Γιαγκλής”.
92 (α) Παπαθανασίου ό.π, [που αναφέρει επιπροσθέτως ότι αργότερα ο Καράσαλης βαπτίσθηκε χριστιανός].
(β) Πέννας, (επετειακή ομιλία) ο.π, σ.217
X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
spot_img
spot_img

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00
6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα