ΑρχικήLIFE HOTΤο καρναβάλι του Σοχού στο πέρασμα των χρόνων

Το καρναβάλι του Σοχού στο πέρασμα των χρόνων

Το καρναβάλι του Σοχού στο πέρασμα των χρόνων

Τα καρναβάλια στο Σοχό δεν είναι μουσειακό είδος αλλά η ζώσα μας πραγματικότητα

Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το θεό Διόνυσο ντυμένοι με τραγόμορφες μεταμφιέσεις και κουδούνια. Κυρίαρχο στοιχείο της διονυσιακής λατρείας ήταν ο άναρχος χορός, το κρασί, η έκσταση και η γενικά όπως λέμε «ο διονυσιασμός».
Η λατρεία αυτή γεννήθηκε και κυριάρχησε στην περιοχή της αρχαίας Θράκης, που εκτείνεται μέχρι το Δούναβη προς βορρά και μέχρι την Κωνσταντινούπολη ανατολικά.

Στο Σοχό, στο δυτικό άκρο της αρχαίας Θράκης (Βισαλτία – Κρηστωνία), κάποια στοιχεία της διονυσιακής αυτής λατρείας έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας.
Βέβαια, με το πέρασμα των αιώνων, δέχθηκε εμβόλιμα στοιχεία από το Χριστιανισμό και τους κατά καιρούς κατακτητές.

Πρόγραμμα καρναβαλικώνΠροφανώς σήμερα δεν έμεινε σαν διονυσιακή λατρεία, διατήρησε όμως πολλά χαρακτηριστικά αυτής, όπως το ευετηριακό (η καλοχρονιά, η καλοσοδειά), η αποπομπή του κακού, η αναγέννηση της φύσης και της διάθεσης κ.ά. Το βασικό στοιχείο της λατρείας, μεταμφίεση με κουδούνια, έφτασε ως τις μέρες μας σαν λαϊκό δρώμενο γιατί δέθηκε με την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του τόπου μας.

Σήμερα οι Σοχινοί ντυνόμαστε «Μέριου», γιατί μέσα απ’ το δρώμενο βιώνουμε καλύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες όπως η φιλία, ο έρωτας, η οικογένεια, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοεκτίμηση κ.λπ. και η καθημερινότητα μας γίνεται πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα.

Βρίσκουμε λοιπόν τις ημέρες της Αποκριάς στο Σοχό μικρούς και μεγάλους να ντύνονται «Μέριου», όχι κάνοντας μια αναβίωση εθίμου, αλλά βιώνοντας ένα σύγχρονο δρώμενο, δρώντας είτε ατομικά είτε ομαδικά μέσα σε όμορφες παρέες, στους δρόμους, στα σπίτια και στα καφενεία του χωριού.

Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να παραβρεθεί, να χαρεί και να συμμετέχει στο δρώμενο, ώστε να ξεφύγει για λίγο από την γκρίζα πραγματικότητα, να ξεδώσει και μαζί με τους Σοχινούς να αναζωογονηθεί ατενίζοντας με ελπίδα την «άνοιξη» της νέας χρονιάς.

Το καρναβάλι του Σοχού καταγράφεται ως η πιο αρχέγονη και ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης των ανθρώπων με αμφίεση, μουσική, χορό-βηματισμό και τραγούδι.

Ενταγμένο στοιχείο του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Πηγή για τα παραπάνω και η εικόνα είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων 2024 για το καρναβάλι από Καρναβάλι Σοχού – Μέριου .

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00
6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα