ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΌλεγκ Κουζνέτσοφ ο μεγάλος κεντρικός αμυντικός

Όλεγκ Κουζνέτσοφ ο μεγάλος κεντρικός αμυντικός

Όλεγκ Κουζνέτσοφ ο μεγάλος κεντρικός αμυντικός

Στο πρόσωπο του Όλεγκ Κουζνέτσοφ οι ποδοσφαιρόφιλοι αναγνωρίζουν τον τελευταίο μεγάλο κεντρικό αμυντικό που φόρεσε τη φανέλα της Σοβιετικής Ένωσης πριν τη διάλυσή της.

Ο κοκκινομάλλης άσος, που γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1963 στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, έπαιξε για πολλά χρόνια ως στόπερ και ως λίμπερο, κερδίζοντας την εκτίμηση και το χειροκρότημα για τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα, τη γρηγοράδα, την αντίληψη και την αποτελεσματικότητά του.

Σε συλλογικό επίπεδο πανηγύρισε αρκετούς τίτλους και σε εθνικό υπήρξε για μία εξαετία βασικότατο στέλεχος της Εθνικής της ΕΣΣΔ – όταν η τελευταία διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετίθετο το 1991, εκείνος επέλεξε να εκπροσωπήσει την Ουκρανία, αλλά βρισκόταν ήδη στη δύση της καριέρας του και δεν συμμετείχε σε πολλά παιχνίδια της.

Αφότου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έγινε προπονητής. Αυτή τη στιγμή καθοδηγεί την U-16 της Ουκρανίας, ενώ από το 2010 έως σήμερα έχει κοουτσάρει πολλές άλλες «μικρές» εθνικές της χώρας του, ενώ υπήρξε και μέλος του τεχνικού τιμ της «μεγάλης» ουκρανικής Εθνικής. Στο παρελθόν διετέλεσε βοηθός στις ΤΣΣΚΑ Κιέβου, FC Μόσχας και Ντυναμό Κιέβου και πρώτος τεχνικός στην Άρσεναλ Κιέβου.

Ο Όλεγκ Κουζνέτσοφ έμαθε τα μυστικά της μπάλας στα τμήματα υποδομής και έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα της Ντέσνα Τσερνιχίφ. Εκεί τον εντόπισαν τα «λαγωνικά» της Ντυναμό Κιέβου και τον έφεραν στον σύλλογό τους, στον οποίο ο ίδιος έμελλε να «χτίσει» το όνομά του.

Έπαιξε στους «κυανόλευκους» ως τον Σεπτέμβριο του 1990. Σε αυτό το διάστημα χρησιμοποιήθηκε σε 181 συναντήσεις (με 5 γκολ), κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα ΕΣΣΔ, αλλά και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1986).

Επίσης, ως ποδοσφαιριστής της μεγάλης ομάδας της Ουκρανίας αγωνίστηκε για πρώτη φορά και καθιερώθηκε στην εθνική Ανδρών της ΕΣΣΔ.

Όταν ο κύκλος του στη Ντυναμό έκλεισε, πήγε στους Ρέιντζερς Γλασκόβης, στους οποίους έμεινε μέχρι το 1994 αλλά δεν κατέγραψε πολλές παρουσίες με τα χρώματά τους (σ.σ. 35, με ένα τέρμα) λόγω συνεχόμενων σοβαρών τραυματισμών. Πάντως, χάρηκε μαζί τους 4 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 3 Λιγκ Καπ Σκοτίας.

Ύστερα, αγωνίστηκε μία χρονιά στην ισραηλινή Μακάμπι Χάιφα (σ.σ. κέρδισε μαζί της το εγχώριο Κύπελλο) και κατόπιν γύρισε στην Ουκρανία για την ΤΣΣΚΑ Κιέβου, όπου και κρέμασε τα παπούτσια του το 1997.

trelopodosfairo_panseraikos.grΕπιπροσθέτως, ο Όλεγκ Κουζνέτσοφ χρίσθηκε 63 φορές διεθνής με την ΕΣΣΔ (ένα γκολ) και 3 με την Ουκρανία. Έλαβε μέρος σε 2 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1988, 1992) και άλλα τόσα Παγκόσμια Κύπελλα (1986, 1990).

Το άρθρο είναι από το blog “Τρελοποδόσφαιρο“.

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
spot_img

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00
6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα