ΑρχικήΑΕΚΛευτέρης Αντωνιάδης Έλληνας που πήγε μουντιάλ με άλλη χώρα

Λευτέρης Αντωνιάδης Έλληνας που πήγε μουντιάλ με άλλη χώρα

Λευτέρης Αντωνιάδης ο Έλληνας που πήγε μουντιάλ με άλλη χώρα

Έπαιξε στο Μουντιάλ: 1954 (Ελβετία).

Πρόκειται, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, για τον σπουδαιότερο από όλους τους Έλληνες που αγωνίστηκαν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με άλλη χώρα και όχι με τη δική μας.
Μιλάμε για τον Λευτέρη Αντωνιάδη, ή Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη (δηλαδή «Μικρό Αντωνιάδη», λόγω του… ύψους του!), όπως τον ξέρουν στη χώρα που εκπροσώπησε και μεγαλούργησε ποδοσφαιρικά, την Τουρκία.

Γιος Έλληνα ψαρά, γεννήθηκε στα Πριγκιποννήσια το 1925 και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους σέντερ φορ πανευρωπαϊκά τη δεκαετία του 1950.
Αποτελεί τον πρώτο Τούρκο παίκτη που αγωνίστηκε στο εξωτερικό (Φιορεντίνα, Νις).

Τις μέρες δόξας, όμως, τις έζησε στη Φενέρμπαχτσε: πάνω από 600 συμμετοχές, πάνω από 400 γκολ!

Έγινε 50 φορές διεθνής με την Τουρκία (τις 9 ως αρχηγός), έβαλε 22 γκολ με τη φανέλα της και ήταν για πάρα πολλά χρόνια ο πρώτος σκόρερ της!

Τα δύο από αυτά τα 22 τέρματα τα πέτυχε στο Μουντιάλ του 1954 στα ελβετικά γήπεδα.
Το ένα εναντίον της Νότιας Κορέας (στη νίκη των Τούρκων με το εντυπωσιακό 7-1) και το άλλο εναντίον της Δυτικής Γερμανίας (στην ήττα της Τουρκίας με 7-2).

Στα τελειώματα της καριέρας του, o Λευτέρης Αντωνιάδης, πέρασε λίγο από την ΑΕΚ (5 εμφανίσεις/2 γκολ) και αργότερα εργάστηκε ως προπονητής στο Αιγάλεω.

Όταν έπαιζε, οι Τούρκοι φίλαθλοι τον φώναζαν ordinaryus, δηλαδή «προφέσορας» (για το εξαιρετικό του τελείωμα), ενώ τραγουδούσαν Ver Leftere, yaz deftere που, σε ελεύθερη απόδοση, θα πει: Δώσε πάσα στον Λευτέρη, να γραφτεί στο τεφτέρι! (σ.σ. να μπει σίγουρα γκολ, δηλαδή!).

Το 2012 έφυγε από τη ζωή, στα 86 του, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που δόξασαν οι Τούρκοι. Στα Πριγκιπόννησα ένας δρόμος φέρει το όνομά του και κοντά στο γήπεδο-έδρα της Φενέρμπαχτσε, το «Σουκρού Σαράτσογλου», υπάρχει άγαλμά του.

Τα παραπάνω είναι από το άρθρο “ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ… ΜΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ!” της ιστοσελίδας “Τρελοποδόσφαιρο“.
X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
spot_img
spot_img

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

7η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 11 Μαΐου, 2024 20:00
6η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 27 Απριλίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα