ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΜετά τη Νεοτουρκική Επανάσταση ο Γιαγκλής .......

Μετά τη Νεοτουρκική Επανάσταση ο Γιαγκλής …….

Μετά τη Νεοτουρκική Επανάσταση ο Γιαγκλής ….. από το βιβλίο του κ. Μπαρτζούδη “Γιαγκλής ο Αετός της Μακεδονίας”

Με την επιτυχία του Νεοτουρκικού κινήματος χορηγείται αμνηστία σε όλες τις ανταρτικές ομάδες. Στις αρχές του 3 ου δεκαημέρου του Ιουλίου, και με προτροπή από το εθνικό κέντρο, όλοι οι Μακεδονομάχοι παρουσιάζονται στις Οθωμανικές Αρχές.
Ο Γιαγκλής παρουσιάζεται στη Νιγρίτα. Λίγο μετά, θα «συνεορτάση» το «Χουριέτ» και στη γενέθλια πατρίδα του, την Ιερισσό, μαζί με ένα τουρκικό απόσπασμα που θα πάει εκεί προς τιμήν του! Θριαμβευτική υποδοχή του επιφυλάσσουν, στις 11 Αυγούστου, και οι Μοναχοί του Αγίου Όρους 70 .

Όμως, και με το νέο Οθωμανικό καθεστώς, τα πάθη στη Μακεδονία δεν κοπάζουν. Τούρκοι, Βούλγαροι και Έλληνες συνεχίζουν να οργανώνονται για νέα αντιπαράθεση.

Ο Γιαγκλής παραμένει φύλακας-άγγελος για τα Μοναστήρια.

Σύμφωνα με επιστολή από τις Καρυές, γραμμένη στις 6 Νοεμβρίου 1908, ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, Χιλμή Πασάς απαιτεί «ίνα παρουσιασθή εις Θεσσαλονίκην και παραδώσῃ τα όπλα, διότι η μετά των οπαδών του ένοπλος περιφορά ανά το Άγιο Όρος επέφερε γενικήν τρομοκρατίαν εις τους Σλάβους οίτινες εζήτησαν… ασφάλειαν», ενώ από πλευράς Βουλγάρων «εστάλησαν δέκα ένοπλοι αντάρτες…, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα σλαβικά μοναστήρια και κελλιά προς ανεύρεσή του».

Τίποτα όμως δεν πτοεί τον Καπετάνιο. Συνεχίζει αδιάκοπα την πατριωτική του δράση και προσφορά:

Την 7.11.1908, σε επιστολή του ηγουμένου της Μονής Ξηροποτάμου γίνεται λόγος «περί συγχύσεως που προκαλεί δωρεά του καπετάν Γιαγλή στις Μονές».
Το 1909 συνεργάζεται με τον υποπλοίαρχο Δεμέστιχα ο οποίος, υπό την καθοδήγηση του Κομιτάτου των Αθηνών, μεταφέρει χιλιάδες όπλα και πυρομαχικά, από τη Σκόπελο, σε λιμένες της Χαλκιδικής και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για εξοπλισμό ανταρτικών ομάδων. Ο Γιαγκλής συνδράμει την εθνική προσπάθεια στον τομέα παραλαβής και διανομής των όπλων.
«Τον Σεπτέμβρη του 1909» φτάνει με τα παλικάρια του στην περιοχή Σταυρού στρατοπεδεύοντας σε μια απολιάνα «πάνω από το Ασπρονέρι», και την 10.9.1909 εξοντώνει τον μισητό δραγάτη Ρετζέπη μίσθαρνο όργανο του τοπικού μπέη.  Διασφαλίζει έτσι τα πολύτιμα φορτία.

Ένα από τα σημεία παραλαβής είναι το Ματσίκι (Σερραϊκή Ακτή), οπόθεν προωθεί τα εφόδια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προξενείου Σερρών 71 .

Την εθνωφελή συνεργασία του με το «εθνικό κέντρο», που είχε αρχίσει από τα τέλη του 1908, θα την συνεχίσει σε όλα τα επόμενα χρόνια. Παντού και πάντα θα αγωνίζεται για τη Μακεδονία. Το 1910 συναντά στην Αθήνα έναν συμπατριώτη του Ιερισσιώτη που επιδίωκε να φύγει μετανάστης στην Αμερική.

giagklis_panseraikos.gr_ΓιαγκλήςΟ Γιαγκλής τον μεταπείθει λέγοντάς του: «Να μείνεις να ελευθερώσουμε τη Μακεδονία»! Και πάλι «το 1911 τον βρίσκουμε στην Αθήνα με την οικογένειά του.
Και στην Αθήνα μένει έως τις παραμονές του Βαλκανικού Πολέμου». Στο μεταξύ, λήγοντος του 1910 μας έχουν αφήσει χρόνους οι ακαταπόνητοι καθοδηγητές και χρηματοδότες του, οι αείμνηστοι Μακεδόνες πατριώτες, αδερφοί Θεοχάρης και Μαυρουδής Γερογιάννης 72 .

Κλείνει το άρθρο με τις παραπομπές για την ενότητα “Μετά τη Νεοτουρκική Επανάσταση”.

70 (α) Τσάμης, ό.π, σ.433,
(β) ΓΕΣ-Μακεδονικός Αγών ο.π, σ.301,
(γ) Αποστολίδης, ό.π, σ.416,
(δ) Πάππας-Ιστορικά και πολιτιστικά, ό.π, σ. 210-211
71 (α) Πάππας-Καπετάν Γιαγλής, ό.π, σ.188-189, 256-259,
(β) Πάππας-Ιστορικά και πολιτιστικά, ό.π, σ. 522, 329, 111-113, 546
72 (α) Αποστολίδης, ό.π, σ.429,
(β) Πάππας-Καπετάν Γιαγλής, ό.π, σ.141, 317

X. Panseraikos
X. Panseraikoshttps://panseraikos.gr
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα