ΑρχικήΑΡΧΙΚΗΤριανταφύλλου Δημήτριος η τέχνη της τυπογραφίας

Τριανταφύλλου Δημήτριος η τέχνη της τυπογραφίας

Τριανταφύλλου Δημήτριος. Η τέχνη της τυπογραφίας και της δημοσιογραφίας

 Πέρασαν κιόλας σαράντα ημέρες από τον αιφνίδιο και αναπάντεχο χαμό του αείμνηστου Νιγριτινού Τριανταφύλλου Δημήτρη.
Ένας γλυκός άνθρωπος, ευγενής, δυναμικός μέχρι το τέλος, έτοιμος και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση για τα παλιά, ένας χείμαρρος από μικρές προσωπικές και μεγάλες αφηγήσεις όταν του το ζητούσες.

Οι ιστορικές ρίζες του Τυπογραφείου στη Νιγρίτα είναι στενά συνδεδεμένες με τον κ. Δημήτρη Τριανταφύλλου και την οικογένειά του, συνδεδεμένες με τη δημιουργία, την οργάνωση της εφημερίδας στη Νιγρίτα, αφού ο έντυπος λόγος ήταν πάντα μέσο εξωτερίκευσης και γνωστοποίησης των ειδήσεων, των οποίων ειδήσεων παλιά δεν υπήρχε άλλος τρόπος να γνωστοποιηθούν.

Όπως μας είχε πει ο κ. Δημήτρης ασχολήθηκε με την τυπογραφία και τη δημοσιογραφία όταν ο έντυπος τύπος ήταν στα πρώτα του στάδια στη Νιγρίτα. Τον γοήτευσε νέο σε ηλικία η τέχνη της αποτύπωσης του γραπτού λόγου και των εικόνων και μάλιστα όταν αυτή η τέχνη ήταν δύσκολη και χρονοβόρα.

Το τύπωμα γινόταν σε χαρτί, ύφασμα, μέταλλο ή άλλο υλικό. Χρησιμοποιούσε κινητά στοιχεία σε διάφορα μεγέθη και οικογένειες (γραμματοσειρές) φτιαγμένες από μέταλλο και σπανιότερα από ξύλο. Τα στοιχεία αυτά έμπαιναν σε ειδικές θήκες, τους σελιδοθέτες, και κατόπιν στο πιεστήριο για την εκτύπωση.

Είχε τόσες ιστορίες να μας διηγηθεί και πόσο περήφανος που συνέχισε την τυπογραφία και δημοσιογραφία ο γιος του Χρήστος Τριανταφύλλου εκδίδοντας την εφημερίδα “Νέα Πορεία” , χρησιμοποιώντας φυσικά τη σύγχρονη στοιχειοθεσία, όπου οι φωτογραφικές διαφάνειες και η λιθογραφία σε μεταλλικά φύλλα αντικατέστησαν τους σελιδοθέτες, ενώ τα κινητά στοιχεία αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρονικές γραμματοσειρές με μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων και απεριόριστα μεγέθη.

Κλείνοντας το άρθρο “Τριανταφύλλου Δημήτριος η τέχνη της τυπογραφίας ” να πούμε πως η τέχνη της τυπογραφίας και της δημοσιογραφίας έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν πρωτεργάτη της στη Νιγρίτα.

G. Panseraikos
G. Panseraikoshttps://panseraikos.gr/
www.panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα νέο ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Σέρρες Μακεδονία Ελλάς Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός
Δημοφιλή άρθρα
- Advertisment -

Αγώνες Πανσερραϊκού SL1

2η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024 15:00
1η Αγωνιστική Play Out
Σάββατο 16 Μαρτίου, 2024 20:00
Πρόγραμμα, αποτελέσματα & βαθμολογία ΕΔΩ.

Τελευταία άρθρα